Machtsposities van Apple en Google liggen onder de loep

News
woensdag, 16 juni 2021 om 7:00
apple applications apps cell phone 607812f1623766884
De machtsposities van Apple en Google worden onderzocht. De Britse markttoezichthouder opent dinsdag een onderzoek naar de posities van de twee tech-giganten, meldt BBC News. Het onderzoek gaat vooral kijken naar de sterke positie die de twee bedrijven hebben met hun besturingssystemen en appwinkels. Het nieuwe onderzoek zou maximaal 12 maanden moeten gaan duren.
De Britse markttoezichthouder wil onderzoeken of Apple en Google de concurrentie ondermijnt en deze belemmert in innoverende technologie. De CMA (Competition and Markets Authority) vreest bijvoorbeeld dat door een gebrek aan concurrentie consumenten namelijk meer moeten betalen voor mobiele apparaten, apps en andere digitale diensten vanuit de bedrijven.
Het onderzoek houdt maximaal twaalf maanden aan en onderzoekt naast de machtspositie in hardware ook of de twee bedrijven invloed hebben op de ontwikkelaars van verschillende apps.

Niet voor het eerste dat Apple en Google onder de loep liggen

De monopolieposities van Apple en Google staan al langer op de radar van verschillende organisaties en het is dan ook niet dat dit voor het eerst ter discussie wordt gebracht. Eind april haalt de Europese Commissie al een conclusie dat Apple misbruik zou maken van haar machtspositie en daarmee ook de Europese wet overtreedt.
Niet allen Europa en de Verenigde Staten beginnen steeds kritischer te kijken naar de tech-giganten. In Japan is er naar verluidt ook een onderzoek gestart naar Apple en Google en hun macht op de markt. De iOS-software van Apple en de Android-software van Google besturen namelijk ruim 90 procent van de Japanse telefoons.