Amazon, Facebook, Google en Apple misbruiken monopolie

News
donderdag, 08 oktober 2020 om 14:00
pexels suzy hazelwood 1329644 201008 090219f1602147756
De commissie van het Amerikaans Huis van Afgevaardigden heeft onderzoek gedaan naar de macht van grote technologiebedrijven. Hierin heeft de commissie vastgesteld dat de macht van Facebook, Google, Amazon en Apple te groot is en ze bijna vrij spel hebben.
In het bijna 450 pagina tellende rapport worden vele voorbeelden gegeven van de manieren waarop de bedrijven hun machtposities misbruiken.

"Techbedrijven die ooit begonnen als starts-ups en de status quo uitdaagden, hebben nu een soort monopolie wat we eerder alleen kenden in de olie en op de spoorwegen."

De monopolie positie van de giganten

Facebook, Google, Amazon en Apple kopen volgens het rapport regelmatig concurrenten op, en dwingen de kleine bedrijven bijna om een wurgcontract te tekenen. Eigenlijk komt het er in het rapport vooral vaak op neer dat de giganten misbruik maken van hun macht en daardoor:

"regels voor andere bedrijven opstellen, maar hoeven ze zich daar zelf niet aan te houden."

De bedrijven zelf zijn het hier (verrassing) niet mee eens. Amazon verwees naar een een publicatie waarin ze ingaan op risico’s van kleine ondernemers. Apple en Google kwamen ook met een uitgebreide reactie. Google gaat in haar reactie weinig inhoudelijk in op de beschuldigingen, maar kaart vooral aan dat ze al miljarden mensen over de wereld geholpen hebben met deze gratis diensten.
pexels freestocksorg 744464f1602148179

Wie is het product?

Deze discussie kwam eerder deze maand ook al opgang na de succesvolle Netflix documentaire The Social Dillema. Hierin wordt op pijnlijke wijze duidelijk hoe verslavend de diensten zijn gemaakt en waar Google nu zo trots zegt dat ze vele mensen helpen met gratis diensten, wordt in de documentaire ook weer meerdere malen benoemt:

“Als het product gratis is, ben jij het product.”

Begin deze week kwam Facebook ook al in het nieuws toen het bedrijf aangaf dat het afsplitsen WhatsApp en Instagram vrijwel onmogelijk zou zijn. Als het wel verplicht zou worden, zullen de kosten in de miljarden lopen. Dit bracht Facebook ook al naar buiten nadat er vanuit de Amerikaanse overheid onderzoek naar Facebook bezig was.

Populair Nieuws