Lot Activision Blizzard deal met Microsoft ligt in handen van aandeelhouders

News
woensdag, 23 maart 2022 om 10:30
01 21 2022 activisionf1642582277
Activision Blizzard en Microsoft hebben al een tijdje geleden een overeenstemming bereikt over een overname. Die deal kan nu mogelijk toch nog door de mand vallen, want de aandeelhouders gaan over de overname stemmen.
De aandeelhouders van Activision Blizzard hebben de macht om de overname van Microsoft te blokkeren. Een meerderheid van de aandeelhouders zal namelijk voor de deal moeten stemmen om het door te kunnen laten gaan. De stemming daarvoor zal gehouden worden op 28 april, zo blijkt uit een uitnodiging aan de aandeelhouders.
Als de deal doorgaat, dan zal Microsoft 95 dollar per aandeel uitbetalen. Dat is een flink stuk meer dan dat de aandelen op de laatste dag van verhandelen waard waren. Aandeelhouders zouden maar liefst een premium krijgen van 45,3 procent, waardoor het onwaarschijnlijk lijkt dat de overname op deze manier zal worden geblokkeerd.

Kan de Activision Blizzard overname door de mand vallen?

Hoewel het dus niet waarschijnlijk lijkt dat de aandeelhouders een stokje zullen steken voor de deal, is de overname nog geen uitgemaakte zaak. De Federal Trade Commission, de Amerikaanse instantie die beoordeelt of de markt eerlijk blijft bij overnames, heeft namelijk al aangekondigd onderzoek te gaan doen naar de deal. Als uit het onderzoek blijkt dat Microsoft teveel macht zou krijgen in de game-industrie, dan kan de FTC de deal blokkeren. De overname zal ook worden beoordeeld door de Europese Commissie.
Het is niet zo vreemd dat de FTC onderzoek doet naar de deal. Activision Blizzard heeft namelijk een heel scala aan grote game-franchises onder haar hoede, waaronder Call of Duty, Diablo, Warcraft en Overwatch, en Microsoft heeft vorig jaar ook al Bethesda en Zenimax overgenomen. Anderzijds is Sony ook druk bezig om steeds meer ontwikkelaars over te nemen, waardoor de kans dat Microsoft een monopolie-positie zou krijgen steeds kleiner lijkt.