Let op: malware wordt vermomd als Pokémon game

News
woensdag, 11 januari 2023 om 14:00
pokemonf1620315095
De Pokémon franchise is na ruim 25 jaar nog altijd populair. De positieve kant daarvan is dat fans zich geen zorgen hoeven te maken dat de games ineens stoppen. Een wat minder leuk gevolg van de populariteit is dat hackers er dankbaar gebruik van maken.
Er zijn momenteel websites online voor een niet bestaand Pokémon spel. Het wordt Pokémon Card Game genoemd, niet te verwarren met Pokémon Trading Card Game, een officieel product. Maar hoewel deze nepgame zich voordoet als een NFT kaartspel, is de download om het ‘spel’ te installeren eigenlijk malware.
Wanneer je de ‘game’ installeert wordt er namelijk ook een remote access tool genaamd NetSupport op je PC geïnstalleerd, ontdekte ASEC (via BleepingComputer). Dat fungeert als het ware als achterdeurtje om in je PC te komen. Hackers kunnen daar gebruik van maken om bijvoorbeeld gegevens te stelen.

Hoe herken je de Pokémon malware?

Dat de zogenaamde game een NFT-game belooft zal bij veel mensen alarmbellen doen rinkelen. Nintendo, Game Freak en andere bedrijven achter de Pokémon franchise hebben tot op heden geen serieuze interesse getoond in dingen als NFT’s en het metaverse. Ze hebben ook geen NFT-games gepubliceerd, maar voor wie dat niet weet en niet al te goed op de hoogte is van al het nieuws rondom games en Pokémon, is de website van de nepgame redelijk overtuigend.
De webadressen waarop de nepgame te downlaoden is (en waarnaar we niet zullen linken) zijn pokemon-go.io en beta-pokemoncards.io. Die laatste is als het goed is al uit de lucht, maar de eerste is ten tijde van dit schrijven nog online. Houd deze adressen dus in de gaten.
Officiële Pokémon sites zullen doorgaans eindigen op .com, .nl of een ander bekend einde. Als je iets als .io ziet, zoals in dit geval, is het in het beste geval een fan-game, maar het kan dus ook schadelijk zijn.

Populair Nieuws