Krijgen we opnieuw regen in F1 tijdens GP van Italië?

News
woensdag, 30 augustus 2023 om 17:30
si202204240611 newsf1653639087
De Formule 1 is in 2023 erg nat, met veel raceweekenden die geteisterd werden door regen. Komt tijdens de GP van Italië opnieuw regen om de hoek kijken?
Regen heeft altijd een opvallende relatie gehad met de Formule 1. Neerslag zorgt normaal namelijk voor spectaculaire races en wordt gezien als the great equalizer, omdat het dan voornamelijk neerkomt op de vaardigheden van de coureur. De laatste jaren hebben we alleen maar weinig regenraces gezien, omdat de wolken altijd precies om het circuit heen gaan of de buien vallen pas na afloop van de Grand Prix.
Dat is in 2023 alleen allesbehalve het geval. Dit jaar is tot nu toe heel nat geweest en dat geldt ook voor de Formule 1. Tijdens meerdere raceweekenden is de hemel opengebroken tijdens vrije trainingen, kwalificaties, sprintraces en het hoofdevenement zelf. Zo zorgde de regen afgelopen weekend nog voor veel chaos tijdens de Dutch Grand Prix.
Normaal zou je in Italië niet veel neerslag verwachten, maar eerder dit jaar werd de GP van Imola nog geannuleerd door extreme neerslag, waardoor de rivieren zelfs buiten de oevers traden. Aankomend weekend lijkt het in Monza voor de GP van Italië alleen wel een stuk droger te zijn.

Wat is de weersverwachting voor Monza?

Wanneer de coureurs de Temple of Speed voor het eerst dit jaar mogen betreden voor de vrije trainingen, is er die dag een kans van 24 procent op regen. Het blijft dus niet gegarandeerd droog, maar de kans dat het circuit een ijsbaan wordt is niet heel hoog.
Op zaterdag is de kans op regen nog steeds 24 procent en op zondag neemt de kans nog meer af. Tijdens de race is er namelijk slechts een kans van 17 procent op neerslag en het wordt bovendien 28 graden. De banden zullen dus snel opgewarmd worden op het Italiaanse asfalt.