KNVB heeft deal gesloten met Russische cybercriminelen

News
dinsdag, 12 september 2023 om 11:30
wpa2 lek laat hackers wereldwijd afluisteren 119903 1f1690271601
Eerder dit jaar is de KNVB gehackt door Russische cybercriminelen. Om te voorkomen dat er geen informatie uitlekt, heeft de Nederlandse voetbalbond een deal gesloten met de hackers.
Cybercriminaliteit is de laatste jaren een steeds groter probleem geworden. Bijna iedereen krijgt geregeld mails waarin gevraagd wordt naar gevoelige informatie, door partijen die zich voordoen als officiële instanties of grote bedrijven. Door ChatGPT worden die mails bovendien alleen maar geloofwaardiger gemaakt. En dan zijn er ook nog hackers die hardhandig toegang proberen te krijgen tot databases.
Dat is in april een groep Russische cybercriminelen genaamd LockBit gelukt bij de KNVB. De groep plaatst destijds screenshots van mappen en documenten van de voetbalorganisatie, om duidelijk te maken dat er daadwerkelijk gevoelige informatie buit was gemaakt.
Nu is er door de KNVB besloten, onder deskundige begeleiding, om een deal te sluiten met de cybercriminelen. De criminelen eisten losgeld om de informatie niet te publiceren. Dat is te lezen in een verklaring van de voetbalbond op de eigen website.

“Het voorkomen van een dergelijke verspreiding weegt voor de KNVB uiteindelijk zwaarder dan het principe om ons niet te laten afpersen. Daarom werden er onder deskundige begeleiding afspraken gemaakt over het niet-publiceren en verwijderen van gegevens.”

Welke informatie is er gestolen?

Uit de screenshots van LockBit kon worden opgemaakt dat er inderdaad gegevens zijn gesloten van de KNVB, maar de vraag is wat er precies is buitgemaakt. Volgens de bond is het niet duidelijk welke gegevens precies zijn gestolen of ingezien door de cybercriminelen.
Omdat de KNVB niet volledig het woord van de criminelen vertrouwt, worden betrokkenen wiens informatie mogelijk is gestolen persoonlijk benaderd. De potentiële slachtoffers kunnen op die manier extra maatregelen treffen om te zorgen dat hun gegevens niet worden misbruikt.

Populair Nieuws