Zo bescherm je jezelf tegen hacks

Article
zaterdag, 07 maart 2020 om 9:07
hacking 3112539 1920f1583763611
Wat je ook doet, als je maar dan ook iets kleins online hebt staan is er een kans dat je gehackt wordt. Of je nou interessante dingen deelt of niet, de kans dat iemand probeert om jou te hacken is vrij groot. Met deze tips beveilig jij jouw online leven.
Als je jezelf nu wel hack-proof wil maken, maar geen idee hebt van wat al deze begrippen nou eigenlijk inhouden hebben we een klein overzichtje gemaakt.

Wat zijn phishing, spam en malware?

  • Phishing: Dit is online “vissen” naar gegevens zoals wachtwoorden, rekeningnummers en BSN-nummers, door het sturen van vervalste mailtjes of het maken van websites die sprekend lijken op die van instellingen zoals banken.
  • Spam: Het massaal versturen van e-mailberichten, zonder dat de ontvangers daarvoor toestemming hebben gegeven.
  • Malware: De verzamelnaam voor kwaadaardige software, zoals virussen, trojaanse paarden, adware en bots.
  • Ransomware: malware waarmee bestanden op je computer gegijzeld worden en pas weer vrijgegeven worden bij het betalen van een bepaald bedrag.
  • Keylogger: Programma dat bijhoudt welke toetsenaanslagen iemand maakt. De gegevens worden naar de hacker gestuurd, die er wachtwoorden mee kan achterhalen.
  • Trojaans paard: Een programma dat meelift op andere software en zichzelf ongemerkt installeert op een toestel. Een Trojaans paard kan bijvoorbeeld een keylogger bevatten.
  • Botnet: Netwerk van geïnfecteerde computers dat via een centraal punt wordt bestuurd, zonder dat de eigenaren van de pc’s weten dat ze besmet zijn. Een computer die geïnfecteerd is en onderdeel vormt van een botnet wordt ook wel ‘zombie’ genoemd.

Gebruik overal een ander wachtwoord

Het is niet voor niets de cliché opmerking, als een hacker eenmaal jouw wachtwoord weet, worden deze ook op bijvoorbeeld bankapplicaties uitgeprobeerd. Als je niet al jouw geld kwijt wilt zijn aan online diefstal, kun je beter overal een ander wachtwoord hebben en deze ergens noteren.

Tweestapsverificatie

Het duurt een paar seconde langer om in te loggen hiermee, maar dat betekend ook dat iemand anders niet jouw profiel op kan. Met tweestapsverificatie kun je een unieke code die slechts op dat moment zelf geldig is inloggen. Deze code kun je via een sms of door Google Authenticator krijgen. Ook alleen jij kan deze code krijgen en niemand anders, als jij dus nergens inlogt, maar wel een sms-code krijgt dan weet je ook dat iemand probeert om jouw desbetreffende account te hacken.

Phishing

Tegenwoordig zijn de lay-out en taal van phishingmail erg realistisch. Hackers weten alles perfect na te bootsen. Een hoofdletter “i” doen zij bijvoorbeeld na met een kleine letter “L.” Voor dat je op een linkje klinkt, kun je dan beter eerst het mailadres van de afzender controleren. Als het nu nog steeds echt lijkt, kun je beter zelf gewoon de website openen, dan via de link naar de website door te gaan.
Zogenaamd is opeens jouw bankpas niet meer geldig en moet je op een link klikken om een nieuwe te bestellen. Ook deze sms'jes zijn in goed Nederlands geschreven wat dus betekent dat je moet opletten op bijvoorbeeld de linkjes. Ook voor dit geldt dat je beter zelf de website via Google kan openen, overigens kun je ook op je eigen bankpas zien tot wanneer deze geldig is. Gebruik dus vooral je verstand bij dit soort phishing.

Websites

Kijk altijd of een website ook oprecht veilig is. Dit kun je zien in een slotje linksboven in de url. Als het slotje op slot staat, is het een veilige website, als het geen veilige website is dan staat dat vaak in vel rood. Ga dan zo snel mogelijk van de onveilige website af. Sommige websites worden zelfs niet geopend door je toestel, omdat deze dan te verdacht zijn. Ook zijn er websites die niet laden wegens het aan hebben van een adblocker, nu zijn niet al deze websites gevaarlijk, maar de kans dat er malvertising op staat is vrij groot.

Beveiligingssoftware

Deze software checkt jouw hele toestel of alles wat geïnstalleerd wordt wel veilig is en kan ook eventueel virussen of andere malware verwijderen. Een beveiligingssoftware controleert alles wat er op jouw toestel staat en maakt dan melding van verdachte aspecten. Vervolgens kun je ervoor kiezen dit dan ter verwijderen of niet.

Gebruik geen open wifi hotspots

Open wifi hotspots zijn zeer verleidelijk, maar dit geeft hackers ook een kans om via dat netwerk jouw wachtwoorden te stelen. Omdat er voor het browsen op dit netwerk geen versleuteling is, is het voor hackers ook makkelijker om informatie uit jouw toestel te halen. Overigens kun je ook een VPN installeren, een VPN leidt hackers om die achter jouw IP-adres proberen te komen.