Kan Palworld worden aangeklaagd voor kopiëren van Pokémon?

News
vrijdag, 26 januari 2024 om 11:30
2024 01 03 palworld comida 2f1705935268
Pokémon Company">The Pokémon Company doet officieel onderzoek naar mogelijk gebruik van beschermd materiaal in Palworld. Maar in hoeverre heeft een rechtszaak kans van slagen?
Sinds de lancering op 19 januari Palworld vanuit het niets een enorme sensatie geworden. Door die populariteit ligt de game ook alleen onder een vergrootglas. Zo waren er al snel fans die de vergelijking maakten tussen bepaalde Pals en Pokémon en volgens sommigen zouden er zelfs 3D-modellen van Pokémon zijn gebruikt voor het ontwerpen van Pals.
De controverse is zo groot geworden dat The Pokémon Company aangekondigd heeft officieel onderzoek te doen naar Palworld. Als het bedrijf denkt dat er daadwerkelijk gebruik is gemaakt van beschermd materiaal, dan zal het waarschijnlijk overgaan tot een aanklacht.
Maar de vraag is in hoeverre een rechtszaak succesvol kan zijn voor The Pokémon Company. Dat ligt aan een aantal factoren volgens videogame-advocaat Peter Lewin, zo laat hij weten aan IGN. Zo ligt het eraan in welk land The Pokémon Company de rechtszaak start, is er een substantieel gedeelte van het beschermde werk gekopieerd en zijn er beschikbare verdedigingen, zoals fair use.

“Het ene bedrijf kan het andere niet verbieden om een game te maken over het vangen en bevechten van monsters. Maar als een bedrijf belangrijke aspecten kopieert van de manier waarop een ander bedrijf dat concept precies uitdrukt, dan kunnen er problemen ontstaan. In dit geval lijkt de aandacht vooral uit te gaan naar de Pal-ontwerpen en 3D-modellen, in plaats van naar het concept als geheel.”

Kijken naar de overeenkomsten

Volgens copyright-advocaat Sam Castree zal het er dan ook voornamelijk om gaan in hoeverre de ontwerpen overeenkomsten tonen. Volgens Castree zal het bijvoorbeeld niet genoeg zijn voor The Pokémon Company om aan te tonen dat er een vuurspuwende draak in de game zit. Het zou een draak moeten zijn die veel lijkt op Charizard en of dat de beschrijving van het monster veel overeenkomst met de Pokédex entry.
Fans van Palworld hoeven niet te vrezen dat de game binnenkort ophoudt met bestaan. Als The Pokémon Company in het gelijk wordt gesteld, dan zal Pocketpair waarschijnlijk het ontwerp van de monsters in kwestie aanpassen en een boete betalen.

Populair Nieuws