Kan de Apple Watch in de toekomst een hartaanval herkennen?

News
dinsdag, 16 augustus 2022 om 10:00
apple watch 1682821f1620117239
De Apple Watch heeft, zoals de meeste wearables, veel functies om je gezondheid in de gaten te houden. Daarbij hoort ook een elektrocardiogram, of ECG. Hoewel Apple waarschuwt dat die functie niet geschikt is om een hartaanval te detecteren, blijkt uit onderzoek nu dat er meer mogelijkheden zijn dan gedacht.
Bij een hartaanval is het zaak dat deze snel wordt herkend. Veel sterfgevallen zijn omdat een patiënt te laat doorheeft wat er aan de hand is en dus niet op tijd bij een arts kan zijn. Het is dan ook geen wonder dat onderzoekers interesse hebben in wearables die in enige mate een ECG uit kunnen voeren.
Normaal gesproken kan een Apple Watch geen professioneel ECG vervangen. Het ECG dat gebruikt wordt om een hartaanval te herkennen meet namelijk op 12 punten tegelijk, terwijl een Apple Watch op maar één punt kan meten. Toch vinden onderzoekers van het Texas Heart Institute dat de Apple Watch veelbelovend is, aangezien het apparaat wel op veel van de contactpunten blijkt te werken.
Omdat je met een Apple Watch niet gelijktijdig op 12 punten kunt meten, kan de Apple Watch geen traditioneel ECG vervangen. Maar de grootste uitdaging die de onderzoekers zien is om een breed publiek te informeren over hoe je een smartwatch kunt gebruiken om een hartaanval te herkennen. De manier waarop dat nu zou kunnen is nog te ingewikkeld.

Kan een Apple Watch je helpen bij een hartaanval?

Op het moment kun je dus nog niet op je Apple Watch vertrouwen om een hartaanval te herkennen. Zoek dus vooral medische aandacht als je vermoedens hebt. Maar volgens de onderzoekers hebben de Apple Watch en andere wearables de potentie om in de toekomst een belangrijke rol te spelen bij het tijdig herkennen van hartkwalen.