Is overnemen F1-rechten slecht nieuws voor Viaplay-klant?

News
maandag, 22 april 2024 om 10:00
f1viaplayf1641918326
Er gaan geruchten dat Viaplay de rechten voor F1 de komende jaren heeft gekocht. Maar de klant is daar mogelijk wel de dupe van, want de abonnementskosten stijgen door de prijzen voor rechten.
Het gaat niet bepaald goed met de Viaplay Group, het moederbedrijf van streamingdienst Viaplay. Afgelopen jaar zijn de financiële cijfers flink gekelderd, de aandelen zijn nog maar een fractie waard van wat ze eerst waard waren en er was zelfs een geldinjectie van een concurrent nog om het bedrijf staande te houden.
Viaplay in Nederland was één van de weinige winstgevende factoren voor het bedrijf, maar het is geen geheim dat de meeste klanten bij de streamingdienst komen voor de Formule 1. Het is dan ook essentieel voor het bedrijf om de F1-rechten te behouden in Nederland, waar recent een veilig voor werd georganiseerd.
Hoewel er nog geen officiële aankondiging is, heeft Viaplay naar verluidt de strijd met Ziggo gewonnen - ondanks dat er mogelijk een lager bod werd uitgebracht. Voor de rechten moest alleen een stuk meer worden betaald dan voorheen en dat wordt nu waarschijnlijk doorberekend naar de klant.
Viaplay heeft namelijk eerder een prijsverhoging aangekondigd die ingaat vanaf 22 mei, van 15,99 naar maar liefst 17,99 euro per maand. CEO Roger Lodewick legt aan Motorsport.com uit dat de prijsverhoging komt door de stijgende prijzen voor uitzendrechten.

“Dat heeft te maken met dat de prijzen voor de rechten omhoog gaan. Daarmee nemen onze kosten toe. We willen echter graag het beste sportaanbod blijven aanbieden en op de manier zoals we dat nu doen. Maar daar hangt gewoon een bepaald prijskaartje aan.”

- Roger Lodewick, CEO Viaplay

Hint naar succesvolle missie van Viaplay

Door de prijsverhoging lijkt het vrijwel zeker dat Viaplay daadwerkelijk de rechten voor de Formule 1 heeft binnengehaald voor de komende jaren. Zo’n flinke prijsverhoging, waarmee Viaplay de duurste streamingdienst van Nederland wordt, kan namelijk niet gerechtvaardigd worden als de koningsklasse van de motorsport verdwijnt van de streamingdienst.