Is Baby Yoda keihard gestolen uit deze bekende film?

News
vrijdag, 15 juli 2022 om 12:30
huc2 ff 000780 28dc9e77f1634121508
In 2019 verscheen het eerste seizoen van The Mandalorian op Disney+. Hoewel het titelpersonage meteen veel fans had, werden de harten van het publiek nog veel meer veroverd door Grogu, beter bekend als Baby Yoda. Regisseur Joe Dante beschuldigt de serie er allen van dat Grogu is gestolen uit zijn film Gremlins.
In een interview met de San Francisco Chronicle (via Deadline) had Joe Dante een paar harde woorden voor The Mandalorian. Dante schrijft het langdurige succes van Gremlins toe aan het personage Gizmo, die lijkt op een baby. Daarbij vermeld hij ook dat hij vind dat Baby Yoda “volledig gestolen en gewoon in elk opzicht is gekopieerd” is van Gizmo.
Je ziet wel een vergelijkingen tussen de Mogwai Gizmo en Baby Yoda. Dat is ook niet zo gek, want beide zijn kleine wezens met grote oren en ogen. Uiteraard is Baby Yoda in de eerste plaats gebaseerd op Yoda, die dan weer ruim voor het verschijnen van Gremlins (1984) te zien was in The Empire Strikes Back (1980). Toch is het niet vergezocht om te denken dat de ontwerpers van Grogu bewust of onbewust aan Gizmo dachten.
Ondanks zijn overtuiging dat Grogu is gestolen, zoekt Joe Dante geen compensatie. Hij zegt geen wrok te voelen richting Lucasfilm of de bedenkers van Grogu. Een rechtszaak over het ontwerp hoeven dus voorlopig niet te verwachten.
gremlins serie bekendgemaakt door warner bros 147614

Gremlins en The Mandalorian gaan door

Of je nu liever Grogu of Gizmo op je beeld ziet, je hebt iets om naar uit te kijken. Later dit jaar moet de serie Gremlins: Secrets of the Mogwai op HBO Max verschijnen. The Mandalorian begint vroeg in 2023 aan een derde seizoen.