iPhone veruit het meest populair onder Nederlandse jongeren

News
dinsdag, 11 oktober 2022 om 12:30
De iPhone 14 kan niet overal op een bijzonder positieve ontvangst rekenen, maar de smartphones van Apple zijn onverminderd populair. Sterker nog, ze worden populairder. Vooral jongeren kiezen vaak voor een iPhone.
Uit onderzoek van Telecompaper blijkt dat de populariteit van de iPhone onder jongeren in Nederland enorm is. In de leeftijd van 18-24 jaar heeft zo’n 60 procent van de deelnemers aan het onderzoek een iPhone. Ook zegt zo’n 61 procent bij de aanschaf van een volgende telefoon weer voor een iPhone te gaan.
De populariteit van Apple’s belangrijkste concurrent, Samsung, is juist gedaald. Vier jaar gelden had zo’n 29 procent van de jongeren een Samsung-toestel, nu is dat nog maar 23 procent. Ook bij het kopen van een nieuwe telefoon is de voorkeur voor Samsung gedaald.
Bij participanten tussen de 25 en 35 jaar gaan de concurrenten iets gelijker op, met 43 procent voor Apple en 37 procent voor Samsung. Mensen boven de 55 gaan juist voor meer dan helft voor Samsung, terwijl maar een kwart in deze leeftijdsgroep een iPhone heeft. Samsung blijft ook het populairste merk voor Android-telefoons.

Is de iPhone ook buiten Nederland zo populair?

Het lijkt erop dat de toename van Apple's marktaandeel zich niet tot Nederland beperkt. Onlangs bleek bijvoorbeeld dat meer dan 50 procent van alle smartphones in de VS een iPhone is. In Nederland is het totale marktaandeel van Apple in de afgelopen vier jaar gegroeid van 30 procent naar 35 procent, met name door de populariteit onder jongeren. Samsung is stabiel gebleven met zo’n 43 procent.