Instagram ‘verwijdert’ bewerkte foto’s in de strijd tegen nepnieuws

  Als je je foto’s graag bewerkt, kan het zomaar zijn dat ze binnenkort verwijderd worden. Instagram heeft namelijk een aantal bewerkte foto’s ‘verwijderd’ in de strijd tegen nepnieuws. De foto’s in kwestie waren alleen alles behalve deepfakes of nepnieuws.

  Zo verwijderde Instagram een foto van fotograaf Toby Harriman die op bergen met regenboogkleuren staat. Een overduidelijk bewerkte foto, maar alles behalve een deepfake of nepnieuws. De fotograaf vindt het opmerkelijk hoe het nu gaat, schrijft hij op zijn Facebook tijdlijn. Hij heeft in ieder geval geen zin om telkens met verwijderde foto’s te zitten, terwijl het een vorm van kunst betreft die hij zelfs enorm waardeert.

  Beleid gemaakt om misleiding te voorkomen

  Facebook, de eigenaar van onder andere WhatsApp en Instagram, heeft het beleid gemaakt om misleiding te voorkomen. Die misleiding kan voortkomen uit foutieve teksten, maar ook uit bewerkte foto’s of video’s. Daarom markeert Facebook de foto’s als deepfake ofwel nepnieuws en verwijdert deze vervolgens.

  Overigens worden de afbeeldingen niet echt verwijderd, maar worden ze verborgen achter een melding. Als gebruikers op de melding klikken komen de bewerkte afbeeldingen alsnog in beeld.

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.