Instagram ‘verwijdert’ bewerkte foto’s in de strijd tegen nepnieuws

News
vrijdag, 17 januari 2020 om 10:14
instagram will automatically give fact checking in order to reduce false information exibart street photography 00f1579210338
Als je je foto’s graag bewerkt, kan het zomaar zijn dat ze binnenkort verwijderd worden. Instagram heeft namelijk een aantal bewerkte foto’s ‘verwijderd’ in de strijd tegen nepnieuws. De foto’s in kwestie waren alleen alles behalve deepfakes of nepnieuws.
Zo verwijderde Instagram een foto van fotograaf Toby Harriman die op bergen met regenboogkleuren staat. Een overduidelijk bewerkte foto, maar alles behalve een deepfake of nepnieuws. De fotograaf vindt het opmerkelijk hoe het nu gaat, schrijft hij op zijn Facebook tijdlijn. Hij heeft in ieder geval geen zin om telkens met verwijderde foto’s te zitten, terwijl het een vorm van kunst betreft die hij zelfs enorm waardeert.

Beleid gemaakt om misleiding te voorkomen

Facebook, de eigenaar van onder andere WhatsApp en Instagram, heeft het beleid gemaakt om misleiding te voorkomen. Die misleiding kan voortkomen uit foutieve teksten, maar ook uit bewerkte foto’s of video’s. Daarom markeert Facebook de foto’s als deepfake ofwel nepnieuws en verwijdert deze vervolgens.
Overigens worden de afbeeldingen niet echt verwijderd, maar worden ze verborgen achter een melding. Als gebruikers op de melding klikken komen de bewerkte afbeeldingen alsnog in beeld.

Populair Nieuws

Laatste Reacties