Instagram kopieert wel heel duidelijk concurrent BeReal

News
dinsdag, 23 augustus 2022 om 15:30
pexels cottonbro 5052877f1650549911
Instagram komt wel vaker met nieuwe features die lijken op functies van andere social media-platformen. Nu heeft het bedrijf alleen wel heel duidelijk het concept gekopieerd van concurrent BeReal.
Op Twitter heeft Alessandro Paluzzi een screenshot geplaatst van een nieuwe feature op Instagram. Met de zogeheten 'ID Candid Challenges' worden gebruikers gevraagd om een spontane foto te maken op een willekeurig moment om de dag. Voor de challenge moeten gebruikers dan binnen twee minuten van de notificatie een foto maken en delen.
De feature lijkt wel heel veel op BeReal, een directe concurrent die de laatste tijd wel heel erg populair aan het worden is. Bij BeReal vinden ze dat veel foto's op social media te gemaakt zijn en niet laten zien hoe mensen er in het echt uitzien. Daarom krijg je van de app op willekeurige momenten een notificatie, waarna je binnen twee minuten een foto moet maken en delen. Door het tijdslimiet is er geen ruimte om het 'perfecte plaatje' te schieten of om filters toe te voegen.

Alleen interne test volgens Instagram

De screenshot die gepost is door Paluzzi is volgens Instagram echt, maar het gaat wel op een 'intern prototype' en er wordt 'niet extern getest'. Dat heeft een woordvoerder van het social media-platform laten weten aan The Verge.
Het is niet de eerste keer dat Instagram een feature van een andere app kopieert of vice versa. Zo zijn de Stories op Instagram gebaseerd op dezelfde functie op Snapchat en zijn Reels weer gekopieerd van TikTok.