Social media app BeReal groeit hard in Nederland

News
vrijdag, 19 augustus 2022 om 14:30
selfie tips hoe je de perfecte selfie maakt 135632 2
Er is een nieuwe social media-app op het toneel. Eigenlijk bestaat BeReal al een aantal jaren, maar dit jaar neemt de populariteit in Nederland flink toe. Vooral jongeren lijken de app te omarmen.
Op social media zie je vaak een te perfect beeld voorbijkomen. Met name Instagram krijgt regelmatig kritiek om de onechtheid van wat er op foto’s te zien is. Foto’s op het platform worden vaak bewerkt en er zijn allerlei filters beschikbaar om maar zo goed mogelijk op de foto te staan.
BeReal, beschikbaar sinds 2019, gooit het over een andere boeg. Deze app geeft op een willekeurig moment op de dag een melding, waarna je twee minuten de tijd hebt om een foto te maken met zowel je selfie-camera als de camera achterop de telefoon. Door de tijslimiet moet de app een echter beeld geven van de gebruiker dan social media waarbij je op je eigen tijd foto’s kunt plaatsen.
Het idee lijkt goed aan te slaan: volgens onderzoeksbureau GfK bereikte BeReal in juli 2022 15 procent van de jongeren tussen 13 en 24 jaar. Het inmiddels gigantische TikTok bereikte begin 2020 zo’n 20 procent van de jongeren en zit nu op 48 procent. GfK denkt dan ook dat er nog veel groeipotentie is voor GfK.

Populariteit vooral onder jongeren hoog

BeReal lijkt nog niet te zijn doorgedrongen tot oudere doelgroepen. Maar liefst 91 procent van de gebruikers is jonger dan 35. Voor TikTok en Instagram ligt dat percentage een stuk lager, met respectievelijk 44 procent in 37 procent.