Instagram komt met nieuwe functies om kinderen te beschermen

News
donderdag, 17 maart 2022 om 14:30
instagram 3f1586113763
Instagram ligt de afgelopen jaren behoorlijk onder vuur, omdat de app niet veilig zou zijn voor kinderen. Het bedrijf is dan ook druk in de weer om hier verandering in te brengen. In de Verenigde Staten krijgen ouders nu nieuwe functies om hun kinderen te beschermen.
Instagram heeft in de VS het ‘Family Center’, ofwel gezinscentrum, geopend. Deze centrale site en app bundelt alle manieren waarop ouders het appgebruik van hun kinderen kunnen beheren. Het Family Center moet uiteindelijk te gebruiken zijn voor alle Meta-platformen, dus ook Facebook. Voorlopig blijft het nog even beperkt tot Instagram.
Family Center biedt op dit moment drie specifieke functies. Zo kunnen ouders zien hoeveel tijd hun kinderen op Instagram doorbrengen en specifieke tijdslimieten instellen. Ook toont de app of je kind een andere Instagram-gebruiker gerapporteerd heeft. Als laatste kun je zien welke accounts je kinderen volgen.
Meta verwacht in de komende maanden het ook mogelijk te maken om specifieke gebruiksuren in te stellen. Kinderen moeten wel eerst toestemming geven voor ze gevolgd kunnen worden door hun ouders.
Het is de bedoeling dat deze nieuwe functies in de komende maanden ook in andere landen beschikbaar worden. Wanneer we het Family Center hier in Nederland kunnen verwachten is nog niet bekend.

Ook toezicht in virtual reality

Naast Instagram wil Meta ook beter toezicht kunnen bieden op hoe kinderen gebruik maken van virtual reality. Vanaf april kunnen ouders aangeven welke apps hun tieners van 13 jaar of ouder niet mogen gebruiken. Een maand later zet Meta zelf een slot op apps die niet bedoeld zijn voor jongere gebruikers. De nieuwe functies zijn volgens Meta ontwikkeld in samenspraak met experts, ouders en kinderen.