Dit zijn de F1 teams en coureurs die je in de gaten moet houden in 2022

Article
donderdag, 17 maart 2022 om 15:00
rsz vr 191116 bragp487951f1585049969
Het nieuwe Formule 1-seizoen staat op het punt om van start te gaan. Door de nieuwe regels beginnen alle teams alleen met een schone lei. Dit zijn de F1-teams en -coureurs om in de gaten te houden het komende seizoen.

Red Bull Racing

De twee testen voorafgaand aan het nieuwe seizoen zijn voorbij en hoewel je niet teveel moet aflezen uit de rondetijden, kunnen we wel een paar voorzichtige conclusies trekken uit de zes testdagen. Met name de allerlaatste dag is er één team dat veel indruk heeft gemaakt met de auto en dat is Red Bull Racing.
De testdagen daarvoor waren niet uitzonderlijk voor het team en de RB18 had ook relatief veel last van porpoising - een fenomeen waarbij de auto heftig heen en weer schudt op rechte stukken door het ground effect. Op de laatste dag in Bahrein kwam Red Bull Racing alleen met een nieuw ontwerp op de proppen, wat de meeste problemen heeft opgelost. Sterker nog, de RB18 zag er het meest stabiel uit van alle auto’s en wist de snelste ronde van de voorbereiding neer te zetten.
Dat zal als goud in de oren klinken van Max Verstappen, die eerder deze maand een contractverlenging heeft getekend tot en met maar liefst 2028. De verwachting is dat de Nederlander goede papieren heeft om zijn wereldtitel dit jaar te gaan verlengen. Anderzijds zal ook Sergio Perez willen laten zien wat hij waard is en mogelijk kunnen we dus een strijd tussen de teamgenoten verwachten.
formula1 drivetosurvive season4 episode2 00 16 05 04f1647445374

Ferrari

De grootste uitdager voor Max Verstappen lijkt alleen eerder uit een ander team te komen. En de verwachting is niet dat het dit jaar Mercedes zal zijn, ten minste niet bij de eerste paar races, maar Ferrari.
Waar Red Bull Racing namelijk indruk maakte tijdens de laatste testdag, heeft Ferrari de rest van de tijd laten zien dat het er waarschijnlijk goed voor staat bij de start van het nieuwe seizoen. Het team uit Maranello heeft de voorbereiding doorlopen zonder grote problemen en heeft elke dag consistent veel rondes gereden.
Met Carlos Sainz en Charles Leclerc heeft Ferrari bovendien één van de beste duo’s van het hele veld. Doordat de twee coureurs alleen zo erg aan elkaar gewaagd zijn, heeft Ferrari mogelijk wel het probleem dat de coureurs punten van elkaar af snoepen die aan het einde van de rit belangrijk kunnen zijn voor het coureurskampioenschap.
formula1 drivetosurvive season4 episode8 00 35 18 12f1647445487

George Russell

Over gevechten tussen teamgenoten gesproken, veel ogen zullen dit seizoen natuurlijk gericht zijn op George Russell. De jonge Brit begeert al lange tijd het stoeltje bij Mercedes en heeft bij Williams laten zien waarom hij er ook recht op heeft. De vraag is alleen of Russell echt zo goed is dat hij het tegen Hamilton kan opnemen.
De coureur heeft namelijk zijn teamgenoten bij Williams ver achter zich gelaten, maar nu zal hij direct vergeleken worden met een zevenvoudig wereldkampioen. Bovendien heeft Russell ook wat kritiek gekregen tijdens de periode bij zijn vorige team. Zo heeft hij meerdere malen kostbare punten laten liggen en zijn zijn prestaties op zondag niet zo indrukwekkend als op de zaterdag.
Hamilton zal er ondertussen op gebrand om de achtste wereldtitel te pakken en daarmee geschiedenis in de Formule 1 te schrijven. We kunnen dus mogelijk een bloedstollend gevecht krijgen tussen de twee Mercedes coureurs.
formula1 drivetosurvive season4 episode4 00 30 16 09f1647445554

Haas

Het klinkt misschien een beetje raar om te zeggen dat je Haas in de gaten moet houden in 2022. Het team was namelijk verreweg het slechtste vorig seizoen en wist als enige team geen enkel punt te scoren. Eén van de redenen dat het team geen indruk wist te maken, ten minste niet op een positieve manier, was omdat Haas had besloten om geen middelen te steken in de auto van 2021. Alle resources en manuren zijn gestoken in de auto van 2022.
Het kan dus goed zijn dat Haas een stuk sterker is dit seizoen dan de afgelopen jaren. Dat uitte zich ook tijdens de voorbereiding, waarbij er een aantal goede tijden werden neergezet. Natuurlijk zeggen tijden in de test niet veel, maar het biedt wel wat goede hoop voor het team van Haas.
Daarbij komt ook nog eens kijken dat een oudgediende is teruggekeerd in de vorm van Kevin Magnussen. De Deen moest het team verlaten aan het einde van 2020, omdat Haas het geld van Nikita Mazepin nodig had. Omdat de sponsor van de Rus niet meer aan de betalingen kan voldoen, door de invasie van Oekraïne en de daaropvolgende sancties, heeft het team besloten om Mazepin te ontslaan en weer een beroep te doen op Magnussen. De hulp van de ervaren coureur kan zomaar eens een belangrijk wapen zijn tijdens het eerste jaar van de nieuwe regels.

Zhou Guanyu

De laatste coureur die je scherp in de gaten moet houden in 2022 is Zhou Guanyu. Hij is namelijk de enige rookie die dit jaar de Formule 1 betreedt. Alle andere ‘nieuwe’ coureurs keren namelijk weer terug naar de sport, zoals Alexander Albon en Magnussen.
De kans is alleen aanwezig dat we niet meteen vuurwerk van de coureur kunnen verwachten, dat we wel hebben gezien bij andere rookies. In tegenstelling tot bijvoorbeeld George Russell wist hij de Formule 2 niet te winnen. In drie seizoenen tijd kwam hij niet verder dan de derde plaats.
Toch zal hij zich snel willen bewijzen bij het team van Alfa Romeo. Daar heeft hij alleen wel een uitdagende teamgenoot. Valtteri Bottas is namelijk verhuisd van Mercedes naar Alfa Romeo en is een sterke en ervaren coureur. Een feit dat we wel eens willen vergeten door zijn rol als tweede coureur bij Mercedes. Zhou moet van goede huize komen als hij Bottas wil verslaan bij Alfa Romeo en zijn criticasters het tegendeel wil bewijzen.
Wil je meer weten over het aankomende seizoen? Lees dan nu hier alles wat je moet weten over de Formule 1 in 2022!

Populair Nieuws