Indie nieuws: Are you Smarter Than A 5th Grader, Turrican anthology en Hell Pie

News
zondag, 28 augustus 2022 om 15:00
1x1 nswitchds turricananthologyvoli image500w1f1661431986
Wij vertellen jullie graag welke indiegames er op de redactie gespeeld zijn. We gaan quizzen tegen 5e klassers, retro met turrican en kruipen in de huid van een obscene demon genaamd Nate.
Terwijl camescom rondraast hebben wij niet stil gezeten in de indie-hoek. Deze week heeft Rox als stoute demoon Nate rotzooi getrapt en is ze aan het quizzen geslagen, terwijl Chris de retro-kant op is gegaan met de Turrican Anthology.

Are You Smarter than a 5th Grader?

Deze titel is sinds kort verkrijgbaar en is een game voor quiz liefhebbers. Zelf houd ik daar enorm van. Er bestaat een Amerikaanse spelshow en daar is dit de spelvariant van. Eigenlijk niet echt een aanrader voor Nederlanders omdat wij de show niet kennen en daardoor voelt het toch al gauw een beetje flauw aan. Een game omtrent Weekend Miljonairs was waarschijnlijk leuker geweest. En daar doet het stiekem een beetje aan denken, want ook in deze quiz zijn er varianten om te gebruiken als je een antwoord even niet weet.
Zo kun je één keer een nieuwe vraag krijgen, meegaan met een 'klasgenoot' die je aangewezen krijgt of meegaan met het antwoord van de hele groep. Je kiest zelf categorie waarin je speelt, soms is dat super makkelijk en soms ware hersenkrakers. Aardig als je van quiz-games houdt, al zijn er leukere varianten te bedenken. Wanneer krijgen we bijvoorbeeld eens een remake van Buzz?!
Rox

Turrican Anthology Vol I en Vol II

Toen Turrican ruim 30 jaar geleden het levenslicht zag op de befaamde Commodore 64 en Amiga, viel bij velen de mond wijd open. Turrican gaf spelers een eerste idee van wat een open wereld game zou kunnen zijn en dat nog wel in een platformer. De game kende grote levels met meerdere paden om te ontdekken en diverse bonussen om in de wacht te slepen. Tegenwoordig zouden we dat side-missions noemen en als beloning cosmetics of gear verwachten, toen was de beloning nog eenvoudig een 1up. Dat alles werd weergegeven in graphics die voorheen niet mogelijk geacht werden op de C64. De game werd een groot succes en kreeg diverse vervolgen in de vorm van Turrican II, Mega Turrican, Super Turrican en Tuper Turrican 2.
Nu is Turrican terug in al zijn glorie in de vorm van een tweetal Anthology pakketten. Volume 1 bevat de Amiga versies van Turrican en Turrican II, de SNES versies van Super Turrican en Super Turrican Director's Cut, alsook een Mega Turrican Score Attack, waarin je een teaser van Mega Turrican voorgeschoteld krijgt. Van deze set zijn de Amiga games bij uitstek de beste van de set. Super Turrican was altijd al het zwakkere broertje en dat is hier onveranderd. Mega Turrican is een vreemde eend in de bijt, aangezien het hier om een Score Attack versie gaat, waarbij je vooral punten scoort door zo snel mogelijk het level richting de uitgang te spoeden. Dit concept staat volledig haaks op waar Turrican zo om bekend geworden is.
Gelukkig is de originele Mega Turrican wel degelijk vertegenwoordigd, maar dan in Volume 2 van de Anthology. Naast Mega Turrican zitten hier ook de Amiga versie van Turrican 3, en de SNES versies van Super Turrican 2 en de Score Attack van Super Turrican 1 in. Elke game is voorzien van een flink aantal opties om het gaming-leven een stuk eenvoudiger te maken. Zokn je cheats toepassen, Rewind gebruiken en savestates opslaan. Ook het beeld is aan te passen van de originele lay-out naar een full-screen versie. Daarbij raakt het beeld weliswaar iets verwrongen, maar het beeldvullende scherm heeft dan weer geen afleidende borders. Ook de bediening kan aangepast worden van de originele arcade layout naar een meer moderne console-versie. Wel moet opgemerkt worden dat het gebruiken van cheats/rewind/savestates het behalen van trophies uitschakelt.
Het is opvallend hoe goed verschillende Turrican games zich nog laten spelen, zo'n 30 jaar na de oorspronkelijke release. Dat is normaliter vooral weggelegd voor pure arcade-games als Pac-man en Galaxians.
Wie Turrican in als zijn moderne glorie wil (her)beleven zal wel flink in de buidel moeten tasten: beide volumes kosten bijna 35 Euro, zowel digitaal als in de Strictly Limited fysieke versie die al lang uitverkocht is. Eigenlijk is de prijs, samen met het feit dat beide volumes wat ons betreft prima als één set verkocht hadden kunnen worden ons belangrijkste kritiekpunt. 70 euro voor deze beide sets samen is gewoon te veel, zelfs met de verbeteringen die doorgevoerd zijn.
Chris

Hell Pie

Als triple A titels heb je ze niet heel veel: vrolijke platformtitels, maar als indies des te meer. Inmiddels is Hell Pie te koop. In de Xbox Live Marketplace staat deze game omgeschreven als: "obscene 3D-platformer die wansmaak een geheel nieuwe definitie geeft!"
In de game ben je een demon, Nate. Je bent de demon van de wansmaak. In vier werelden moet je heel wat vechten, platformen en items verzamelen. Plezier gegarandeerd. Zorg er alleen wel voor dat je tenminste 18 jaar oud bent.
Rox

Indies op Gamescom: Indie Arena

Natuurlijk trekken op gamescom vooral de grote namen bekijks. Maar de indies zijn dit jaar bijzonder sterk vertegenwoordigd, zowel op de berusvloer als tijdens de Openings Night Live show. De Indie Arena, waar de meeste Indies vertegenwoordigd zijn, heeft niet minder dan 130 verschillende games in de aanbieding. In de video hierboven zie je een aantal highlights van de Indie Arena.
Wie na het zien van alle games zin heeft om er zelf mee aan de slag te gaan: de Indie Arena heeft een eigen website met veel demo's en een fraai overzicht van alle games die in de Arena te vinden zijn. Onze persoonlijke favorieten tot nu toe: The Wandering Village, Xel, Let Them Trade, The Orphan, Hamster Playground(!), Power Chord, Arcade Paradise, Shadows of Doubt en het (deels Nederlandse) Ak-Xolotl.