Remedy wilde Alan Wake 2 al veel eerder maken

News
woensdag, 01 november 2023 om 11:00
alan wake 2f1684755948
Oktober was een drukke maand voor games. De maand werd min of meer afgesloten door het langverwachte Alan Wake 2. Fans van het eerste deel moesten 13 jaar op die game wachten, maar Remedy wilde hem eigenlijk al veel eerder maken.
Alan Wake werd in 2010 goed ontvangen en werd bijna meteen een cultklassieker. Menig ontwikkelaar was meteen aan een vervolg begonnen, maar dat bleef lang uit. Maar Same Lake, de studiobaas van Remedy Entertainment laat aan VG247 weten dat hij wel degelijk meteen een Alan Wake 2 had willen maken.
Maar, zo vertelt Lake, de game-industrie voelde er op dat moment niet zoveel voor. Er gingen destijds veel stemmen op dat er geen toekomst was voor single-player games en de focus lag voor veel uitgevers al snel bij multiplayer. Een voorstel voor Alan Wake 2 viel bij Microsoft destijds niet echt in de smaak: het enige waar de uitgever wel oren naar had waren de live-action secties van de game.
Er was ook nog het probleem dat Remedy destijds waarschijnlijk nergens een deal had kunnen krijgen waarbij het eigendom van Alan Wake bij de studio was gebleven. In veel gevallen kwamen de rechten van een IP rond die tijd bij de uitgever terecht. Remedy wilde de rechten van Alan Wake niet kwijtraken, dus besloot het de game niet te maken.

Alan Wake 2 was technisch onmogelijk

Sam Lake is er trouwens niet rouwig om dat Alan Wake 2 lang in de ijskast heeft gestaan. In de uiteindelijke game kun je zonder laadtijden wisselen tussen twee werelden en daar is het studiohoofd heel blij mee. In eerdere console-generaties was dat onmogelijk geweest.