Apple wint jarenlange rechtszaak rondom Fortnite

News
dinsdag, 25 april 2023 om 10:30
fortnite megaf1678445463
Al jaren voeren Apple en Epic Games een juridische strijd over Fortnite in de App Store. De rechtszaak is nu ten einde met Apple als de winnaar.
De US Ninth Circuit Court of Appeals heeft op maandag bepaald dat het de uitspraak van de rechter in 2021 in stand houdt, zo meldt Bloomberg. Destijds was de eerste uitspraak in de rechtszaak tussen Apple en Epic Games. In negen van de tien claims viel de uitspraak de kant op van Apple, één claim werd gewonnen door Epic.
Na de rechtszaak in 2021 heeft Epic besloten om in hoger beroep te gaan, waar het US Ninth Circuit Court of Appeals zich nu over heeft gebogen. In een verklaring laten de drie rechters weten dat er een grote discussie gaande is over online transacties, maar dat het niet aan hen is om daar een uitspraak over te geven.

“Er is een levendig en belangrijk debat gaande over de rol die platforms voor online transacties met marktmacht in onze economie en democratie spelen. Onze taak als federaal hof van beroep is echter niet om dat debat op te lossen - en dat zouden we ook niet kunnen proberen. In plaats daarvan hebben wij in deze beslissing bestaande precedenten trouw toegepast op de feiten.”

Rechtszaak over Fortnite

De kwestie tussen Epic en Apple begon in 2020, toen de ontwikkelaar besloot om een extra manier toe te voegen in de iOS-versie van Fortnite om te betalen voor V-bucks. Daarmee werd de 30 procent commissie voor Apple omzeild, wat tegen de terms of service van de App Store ingaat. Apple verwijderde als reactie Fortnite van de App Store en de developer account van Epic werd verwijderd.
Toen de rechtszaak initieel werd gewonnen door Apple in 2021, vroeg Epic CEO Tim Sweeney of de techgigant weer Fortnite aan de App Store kon toevoegen. De ontwikkelaar zou dan de extra betaalmethode uit de game halen en zich voortaan aan de regels houden. Apple weigerde dat verzoek.