Controversiële F1-coureur stapt naar rechter voor kans op een stoeltje

News
dinsdag, 25 april 2023 om 9:30
nikita mazepin 1f1682407322
Hoewel hij slechts één seizoen in de Formule 1 heeft gereden, is Nikita Mazepin een controversiële figuur in de sport. De coureur wil nu terugkomen en stapt naar de rechter om dat mogelijk te maken.
Toen Rusland in 2022 begon aan de invasie van Oekraïne betekende dat het einde van de F1-carrière van Nikita Mazepin. De Rus had namelijk voornamelijk een stoeltje omdat zijn vader de grote sponsor van Haas was. Maar door de sancties tegen Rusland en aanhangers van het regime, kon Dmitry Mazepin niet meer bij zijn geld. Haas verwijderde daardoor de sponsor van de auto en liet Nikita Mazepin meteen vallen.
De Russische coureur wil nu weer terugkeren naar de Formule 1, maar daarvoor moet hij wel eerst een groot obstakel omzeilen. Mazepin staat namelijk op de sanctielijst in Canada en mag daardoor niet racen in het land, waaronder de Grand Prix van Canada. Volgens de coureur worden zijn kansen op een stoeltje in F1 daardoor ‘catastrofaal verminderd', zo meldt onder andere Sports Illustrated.
In het verzoek aan de rechter stelt Mazepin dat hij ‘een jonge en professionele autocoureur is die op geen enkele manier betrokken is bij de agressie in Oekraïne’. Ook noemt de Rus de zaak dringend, omdat de onderhandelingen voor het seizoen in 2024 al snel beginnen.

Maakt Mazepin kans op een stoeltje?

Als het Mazepin lukt om zijn naam van de sanctielijst in Canada te krijgen, dan zou hij in principe niet meer direct een streep door zijn naam krijgen bij F1-teams. Anderzijds lijkt het niet heel waarschijnlijk dat de coureur één van de teams weet te verleiden voor een stoeltje.
In zijn enige seizoen in de Formule 1 heeft Mazepin namelijk niet heel veel indruk gemaakt. Hij wist geen enkel punt te scoren - al was de auto van Haas dat seizoen ook verreweg de slechtste - en teamgenoot Mick Schumacher was bijna elke race beter. Mazepin was daarnaast ook vaak terug te vinden in de grindbak of muur, wat het team van Haas veel geld kostte.
Al voordat Mazepin één race had gereden in de Formule 1 was er al een campagne gestart om zijn carrière een halt toe te roepen. In een live Instagram-video randde hij namelijk een jonge vrouw aan. Hij plaatste excuses op zijn social media, maar verwijderde die al snel toen de storm eenmaal was gaan liggen.

Populair Nieuws