iCloud beveiliging wordt snel veel beter

News
donderdag, 19 januari 2023 om 10:30
apple 132960
Apple gebruikers zullen waarschijnlijk veel in iCloud hebben staan. Maar sommige informatie zouden hackers momenteel meteen kunnen zien als ze in de dienst zouden inbreken. Binnenkort gaat dat veranderen.
Als je data naar iCloud stuurt hoop je natuurlijk dat alleen jij erbij kan. Dat is in principe ook zo, maar er zijn toch kwetsbaarheden. Daarom gaat Apple op vrijwel alle data en bestanden die in de cloud terecht komen end-to-end encryptie toepassen, iets dat voorheen alleen met de meest gevoelige informatie gebeurde.
Apple kondigde deze extra beveiliging vorig jaar al aan, maar toen was hij alleen beschikbaar in de Verenigde Staten. Vanaf nu kunnen Europese gebruikers die deelnemen aan het Apple bèta-programma de functie ook gebruiken. Volgende week krijgt iedereen end-to-end encryptie.

Hoe werkt end-to-end encryptie voor iCloud?

Met de end-to-end encryptie worden bestanden versleuteld zolang ze in iCloud staan en kan alleen de persoon met de juiste sleutel erbij. Dat wordt een combinatie van een pincode en een specifiek Apple-apparaat. Er komen ook fysieke USB-sleutels voor als je een nieuw apparaat wil toevoegen en er zeker van wil zijn dat alleen jij dat kan regelen.
Wie inbreekt in iCloud kan door deze beveiliging alleen nog maar versleutelde bestanden vinden waar je eigenlijk niets aan hebt. Dat beschermt je data tegen aanvallen, maar Apple hoopt ook dat het preventief werkt. Als hackers weten dat ze alleen versleutelde bestanden vinden, wordt iCloud een minder aantrekkelijk doelwit.