Huawei krijgt het moeilijk in het westen

News
maandag, 28 november 2022 om 10:00
huawei logo 2f1579770325
De moderne technologie biedt veel mogelijkheden, maar die zijn niet altijd even wenselijk. Zo worden sommige bedrijven ervan beschuldigd te spioneren voor buitelandse overheden. Om die reden wordt de verkoop van Huawei producten nu verboden in de Verenigde Staten.
Huawei was een aantal jaren geleden een populaire smartphonefabrikant. Maa het bedrijf is steeds vaker in opspraak, omdat het verdacht wordt van spionagepraktijken. Het zou banden hebben met de Chinese overheid, die via de apparatuur van Huawei de communicatie in andere landen zou volgen.
Huawei heeft dat altijd ontkend, maar er zijn in verschillende landen toch de nodige maatregelen tegen het bedrijf. De Amerikaanse Federal Communications Commission (FCC) verbiedt nu de import en verkoop van Huawei-producten. Ook vier andere Chinese fabrikanten, Dahua Technology, Hikvision, Hytera en ZTE, krijgen dezefde restricties.
De FCC spreekt van een “onacceptabel” risico voor de nationale veiligheid van de VS. Wereldwijd zijn er verschillende andere landen die de invoer en verkoop van Huawei-apparatuur verbieden of beperken. Daarbij kan gedacht worden aan bijvoorbeeld Australië en Japan. Binnen Europa hebben het Verenigd Koninkrijk en Zweden maatregelen getroffen tegen Huawei.

Heeft die Huawei verbod gevolgen voor Nederland?

De beslissingen van de FCC hebben van zichzelf geen gevolgen voor Nederland. Maar ook hier zijn er maatregelen tegen Huawei. Zo wordt apparatuur van het bedrijf niet meer gebuikt voor de belangrijkste onderdelen van het 5G netwerk. Apparatuur voor consumenten, zoals smartphones, smartwatches en monitoren, wordt nog gewoon in Nederland verkocht.