House of the Dragon trekt meer kijkers dan The Rings of Power

News
woensdag, 07 september 2022 om 17:30
the rings of power galadrielf1671531128
Een Game of Thrones-prequel en een Lord of the Rings-prequel die binnen een paar weken van elkaar verschijnen vraagt natuurlijk om vergelijkingen. Die zijn er dan ook volop, ook qua kijkcijfers. In dat opzicht doet House of the Dragon het stukken beter dan The Rings of Power.
Volgens cijfers van onderzoeksbureau Samba TV trekt House of the Dragon aanzienlijk meer kijkers dan The Rings of Power. De eerste aflevering van The Rings of Power heeft in vier dagen zo’n 1,8 miljoen Amerikaanse huishoudens getrokken. House of the Dragon zat in zijn eerste avond al op 2,6 miljoen.
Die cijfers komen niet overeen met wat Amazon en HBO zelf melden over hun kijkers, maar dat heeft een eenvoudige verklaring. Samba TV meet namelijk alleen op smart-tv’s waarvan de eignaren het goed vinden dat er gemeten wordt. Amazon zegt dat hun Lord of the Rings-serie in de eerste vierentwintig uur door 25 miljoen abonnees bekeken is, terwijl House of the Dragon volgens HBO door 10 miljoen Amerikaanse huishoudens is gekeken op de eerste avond.
De cijfers van Amazon en HBO laten zich dus niet helemaal vergelijken, maar het lijkt waarschijnlijk dat House of the Dragon wereldwijd inderdaad sneller en meer kijkers trekt dan The Rings of Power. Dat wil niet zeggen dat het slecht gaat voor de serie van Amazon. Die beleefde nog steeds de beste première ooit voor Prime Video. Ook komt The Rings of Power op plek vier van de best bekeken streamingpremières in 2022.

The Rings of Power en House of the Dragon goed ontvangen

Beide series konden overigens rekenen op een goede ontvangst, in ieder geval onder critici. The Rings of Power heeft last van review bombing door mensen die het niet eens zijn met bijvoorbeeld de rassendiversiteit van de serie. Op Prime Video zelf wordt dat deels tegengegaan door reviews met een vertraging en een controle te plaatsen.