Alles over de verbeterde camera’s van de nieuwe iPhone 14 (Pro) modellen

News
woensdag, 07 september 2022 om 20:10
iphone 13 release 2f1631705532
Apple is over de brug en pakt uit met nieuwe camera specificaties op de nieuwste iPhone 14 Pro en Max-modellen. In dit artikel lees je uitgebreid wat je kunt verwachten van verbeterde camera’s van de kersverse iPhone 14-modellen.

Apple aan inhaalslag bezig op vlak van camera met high-end iPhone 14-modellen

Ondanks dat de iPhones jarenlang bekendstaan om de behoorlijke resultaten bij het schieten van foto’s, is de innovatie in afgelopen jaren vooral softwarematig gerekt. Met de komst van de nieuwe Apple iPhone 14 modellen zien wij wat camera-specificaties betreft het iconische smartphone-aanbod van Apple een behoorlijke stap voorwaarts maken.
De esthetiek staat hoog in het vaandel bij het merk en de trouwe consumenten. Maar om te concurreren met vooruitstrevende krachtpatsers als Samsung, is zwaarder geschut nodig onderhand. En Apple zet eindelijk die langverwachte stap met de iPhone 14 Pro- en Max-modellen.

Een dikkere iPhone, maar daardoor met behoorlijk betere beeldkwaliteit

Aan de buitenkant zit hét grootste verschil in vergelijking met de vorige generatie van high-end iPhone-smartphones. De camera's zijn dikker wel. Letterlijk ook. De camerabult neemt in vergelijking met de iPhone 13 Pro (Max) toe van 3,6 millimeter naar 4,16 mm.
Op het dikste punt zijn de iPhone 14 Pro- en Max-modellen 12,02 mm dik. De behuizing van de nieuwste iPhone high-end toestellen neemt toe van 7,65mm naar 7,85mm. Geen schokkend verschil. Al groeit de oppervlakte van de camera ook. Een nieuw hoesje bestellen is dus verstandig. Maar wat je krijg je ervoor terug?

8K video’s filmen op de iPhone 14 Pro en iPhone 14 Max

Voort het eerste zullen de iPhone 14 Pro en Max-modellen beschikken over een 48-megapixel camera. In het bijzonder wordt die gebruikt met de groothoeklens, niet de telefoto- en ultragroothoeklens. De normale iPhone 14-modellen houden het bij de 12-megapixelcamera. Jammer dus.
Het grootste verkooppunt van de 48-megapixel camera op de high-end iPhone 14-modellen: de mogelijkheid om 8K video’s te schieten. Ideaal voor de content creators onder ons met de behoefte aan een professionelere beeldkwaliteit. Ook is de ultra-groothoeklens aanwezig voor optisch uitzoeken, evenals de telelens voor het optische inzoomen.
iphone 13 mini review 3f1658131499

Pixel binning maakt camera nieuwste iPhone 14 high-end toestellen slimmer

Niet enkel de 48-megapixel camera op de nieuwste iPhone 14 Pro- en Max-modellen biedt een flinke boost in specificaties. Deze modellen komen ook met een ‘pixel binning’ technologie. In de praktijk betekent het betere beeldkwaliteit bij minder licht. De pixels op de 48-megapixels camera worden namelijk door ‘pixel binning’ samengevoegd tot één kwalitatief betere pixel. Je krijgt daardoor alsnog een 12-megapixel foto met deze instelbare functie, maar van een veel hogere kwaliteit. Bonus: de foto houdt dan de grootte aan van het 12-megapixel formaat.

Betere frontcamera bij alle nieuwe iPhone 14-modellen

Wie op een dikkere upgrade hoopte van de vertrouwde iPhone-range in opzicht van de camera: niet getreurd. De selfiecamera op alle iPhone 14-modellen is upgradet.
Zo arriveert de autofocus-functie die de fixed focus vervangt. Je krijgt daardoor meer diepte in je foto’s (selfies). Het diafragma neemt toe in vergelijking met de oudere modellen, waardoor de frontcamera meer licht binnenlaat en selfies zonder flits in donkere ruimtes gemakkelijker worden.
Tot slot: de duurdere modellen komen met een betere ultragroothoeklens. Dat betekent dat er minder ruis ontstaat bij het fotograferen met weinig licht door de grotere sensor.