Hier zijn Red Bull en de FIA het niet over eens met de budget cap

News
woensdag, 12 oktober 2022 om 13:30
helmut marko red bull racing f1f1660576082
Maandag heeft de FIA bekendgemaakt dat Red Bull Racing de budget cap van 2021 heeft overschreden, waar het F1-team het niet mee eens is. Nu is duidelijk waar de discussie over gaat.
Met de budget cap willen de FIA, Liberty Media en de teams ervoor zorgen dat het gat tussen de topteams en het middenveld minder groot is. Waar een team als Ferrari, Mercedes of Red Bull Racing namelijk makkelijk ruim 400 miljoen euro per jaar uit kan geven, lukt het kleinere teams om amper de huidige budget cap te halen.
Wat er precies onder de budget cap valt, dat is alleen nog niet helemaal duidelijk voor elk team. Maandag heeft de FIA namelijk bekendgemaakt dat Red Bull Racing zich niet aan de regels heeft gehouden, terwijl het team volhoudt dat het de budget cap niet heeft overschreden.
Volgens Auto, Motor und Sport gaat de kwestie vooral om Adrian Newey, de Chief Technical Officer van Red Bull Racing en de hoofdontwerper van de auto.

Valt Newey wel of niet binnen de budget cap?

Voor de budget cap zijn een aantal uitzonderingen. Zo worden de kosten van het bouwen van een motor niet meegerekend, evenals de salarissen van coureurs en de drie best betaalde werknemers bij een team. Bij Red Bull Racing valt Adrian Newey onder die laatste categorie.
Volgens de FIA is dat alleen niet het geval, omdat de ontwerper op basis van een consultancy contract is aangenomen en wordt gezien als een ZZP-er. Daarom zou het salaris van Newey wel meegerekend worden onder de budget cap door de FIA. Het zou dan ook niet zo vreemd zijn als Red Bull Racing in dat geval ineens het budget heeft overschreden met één miljoen euro.

Populair Nieuws