Hamilton stopt niet met vechten voor mensenrechten, zelfs 'als het zijn dood wordt'

News
woensdag, 19 april 2023 om 14:00
lewis hamilton gp saoedi arabie 2023f1679386699
De FIA heeft nieuwe regels ingesteld tegen acties om aandacht te vragen voor ‘politieke zaken’. Toch blijft Lewis Hamilton strijden voor mensenrechten, zelfs als dat zijn dood zou betekenen.
De Formule 1 heeft bijna de hele historie bekend gestaan als een gesloten wereldje. Daar is de laatste jaren wat meer verandering in gekomen, met name door Lewis Hamilton en Sebastian Vettel. Met name de Brit heeft aandacht gevraagd voor sociale zaken als de Black Lives Matters-beweging en zorgen voor meer diversiteit in de Formule 1.
Hamilton is trots op wat hij heeft bereikt met zijn podium, maar anderzijds vindt hij het ook bizar dat er nog steeds gevochten moet worden voor mensenrechten. Dat laat hij weten in een nieuwe video op het YouTube-kanaal van Mercedes.

“Er zijn nog zoveel landen waar mensenrechten worden geschonden, met name in het Midden-Oosten. Dit gaat om vrouwenrechten, LGTBQ-rechten en veel wetten die ervoor zorgen dat mensen zichzelf niet kunnen zijn. Het mij maakt niet uit of ik in de gevangenis terecht kom, ik vind het belangrijk om dat risico te nemen, zelfs als dit mijn dood zou betekenen.”

Geen politieke acties meer in F1?

Hamilton heeft in het verleden actie gevoerd door speciale helmen of t-shirts te dragen, te knielen tijdens het volkslied en zich uit te spreken tijdens interviews. Maar de FIA wil daar een stokje voor steken.
Zo is er dit seizoen een nieuwe regel ingesteld, waarbij coureurs en teams eerst toestemming moeten vragen als zij ‘politieke, religieuze of persoonlijke boodschappen’ willen verkondigen. Hamilton heeft eerder al aangegeven dat hij niet van plan is om zich aan die regels te houden.