Hack Facebook account kost geld via WhatsApp

  Er is een nieuwe manier van fraude opgedoken. Bij deze WhatsApp fraude proberen ‘bekenden’ geld bij je te lenen door je een Tikkie te sturen. Alleen zijn het geen bekenden, maar criminelen die jouw Facebook account gehackt hebben. Fraudehelpdesk maakte melding van deze nieuwe vorm van fraude.

  Het zou volgens Fraudehelpdesk gaan om Nederlandse fraudeurs die een nieuwe manier gevonden hebben om je geld afhandig te maken. Er stromen meldingen binnen van gedupeerden die met deze methode benaderd zijn.

  Facebook, Whatsapp én Tikkie

  De fraudeurs gaan wel erg gewiekst te werk dit keer. Hackers nemen een Facebook-account over door deze te hacken. Vervolgens plaatsen ze een statusupdate waarin ‘een bekende’ doorgeeft een nieuw nummer te hebben. Natuurlijk is dat het nummer van één van de hackers die de jacht op geld geopend hebben.

  Even later krijg je een WhatsApp-bericht van die bekende waarin om geld gevraagd wordt. Omdat jij (als het plan van de hackers lukt) het nummer veranderd hebt, is deze vraag geloofwaardiger. Al snel volgt er dan een Tikkie en op die manier maken de hackers je een flink bedrag afhandig.

  Wat kun je eraan doen?

  Als je vrienden hebt die je geld vragen, en dus een potentieel slachtoffer van deze fraude bent, kun je een paar dingen doen om dit te voorkomen. Zodra je een statusupdate van iemand ziet met een nummerwijziging kun je bijvoorbeeld diegene direct bellen. Dat doe je dan op het ‘oude’ nummer. Op die manier ben je zeker dat je de juiste persoon spreekt en help je mogelijk een vriend of vriendin. Daarnaast kun je natuurlijk besluiten om nooit geld aan iemand uit te lenen via WhatsApp of Tikkie.

  Daarnaast kun je voor de zekerheid jouw wachtwoord op Facebook veranderen en een verificatie instellen om dit soort taferelen te voorkomen. Facebook zal dan namelijk altijd een tweede manier van inloggen vragen. Als je een statusupdate uit jouw naam ziet is het verstandig dit te doen en daarnaast je contacten direct in te lichten dat je gehackt bent.

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.