GTA 6 komt niet meteen naar PC, want “PS5 verkoopt beter”

News
woensdag, 13 december 2023 om 12:30
gta 6f1701953898
De trailer voor GTA 6 bevestigde dat de game in 2025 moet verschijnen. Maar al snel bleek dat dat gold voor Xbox Series X en PS5, niet voor PC. Een voormalig Rockstar-ontwikkelaar legt uit hoe dat zit: de studio geeft prioriteit aan wat verkoopt.
Rockstar komt meestal pas met een PC-versie van een game als de console-versies al een tijdje uit zijn. Veel GTA-fans zien dat graag veranderen, maar ook GTA 6 lijkt pas later naar PC te komen dan naar PS5 en Xbox Series X. Volgens voormalig Rockstar-animator Mike York (die onlangs zei dat GTA 6 waarschijnlijk echt zo mooi wordt als de trailer) is dat in feite een geldkwestie.
York legt uit dat PlayStation meestal het platform is waarop Rockstar-games het beste verkopen. Het is de console die bij de meeste mensen de voorkeur heeft en games verkopen meer op PlayStation dan op andere platforms. Rockstar geeft daarom de meeste aandacht aan de versie voor het dominante platform.
In Yorks tijd als Rockstar-medewerker zocht Rockstar de grenzen van de PS3 hardware op, terwijl de Xbox wat minder aandacht kreeg. Dat was destijds omdast de PS3 op bepaalde vlakken beter in elkaar zat. De PS5 verkoopt in deze generatie veel beter dan de Xbox Series X, dus ook nu lijkt prioriteit voor de PlayStation-versie waarschijnlijk. Een PC-versie bestaat volgens York waarschijnlijk al, maar wordt op dit moment vooral gebruikt om de console-versies te maken.

“PC-versie van GTA 6 gaat nog verder”

York heeft ook een positief bericht over de PC-versie van GTA 6, want in zijn ervaring wil Rockstar met PC-versies meestal de console-versies verbeteren. Het maken van die versie duurt daarom vaak langer. De ontwikkeling wordt ook verder gecompliceerd door het feit dat elke PC verschillend is. Daardoor moet deze port veel uitvoeriger getest worden dan console-versies.