Grootste Twitter hack ooit zorgt voor bitcoinfraude

  Twitter is flink te grazen genomen door hackers. Officiële accounts van grote bedrijven als Apple en Uber, maar ook accounts van sterren zoals Bill Gates en Kanye West zijn gehackt. Op elk van de gehackte accounts wordt opgeroepen om bitcoins over te maken.

  Twitter

  De melding in de accounts roept volgers op om bitcoins aan een adres over te maken. De belofte dat iedere overgemaakte bitcoin verdubbeld wordt is er vlak onder te lezen. Dit is een bekende vorm van bitcoinfraude die al meedere slachtoffers gemaakt heeft in het verleden. De hack lijkt te zijn begonnen rond 22:00 uur gisterenavond. Toen verschenen de eerste berichten op geverifieerde accounts van onder andere Elon Musk, Bill Gates, Joe Biden, Kanye West, Kim Kardashian West en Barack Obama. Naast deze accounts verscheen de tweet ook meermaals op accounts van bedrijven als Apple en Uber, maar ook bij bitcoinbedrijven zoals Coinbase en Coindesk.

  Twitter is gisteren direct een onderzoek gestart naar de oorzaak van de hack. Het lijkt erop dat de hackers via social engineering een Twitter-medewerker gehackt hebben die toegang had tot het user management panel. Daar kan Twitter bij accounts onder andere wachtwoorden wijzigen, dus deze mogelijkheid lijken de hackers nu ook voor de getroffen accounts te hebben. De wachtwoorden van verschillende accounts zijn namelijk vlak na de hack gewijzigd.

  Hieronder een voorbeeld van een nep-tweet vanuit het gehackte account van Kim Kardashian West:

  Twitter hack kost nu al ruim 100.000 euro

  De gehackte accounts wijzen allemaal naar een zelfde bitcoinadres dat ergens in de loop van de nacht een keer veranderd werd. Er zijn al meerdere transacties geweest naar aanleiding van de tweets. Op dit moment lijkt er al iets meer dan 12 bitcoin overgemaakt te zijn. Dat staat gelijk aan ongeveer 100.000 euro.

  Twitter is volop bezig met onderzoeken hoe de hack gestopt kan worden. In de tussentijd kan het volgens de sociale media voorkomen dat je niet kunt tweeten of je wachtwoord kunt veranderen. Dit is niet direct een reden tot paniek. Verder heeft Twitter de gehackte accounts geblokkeerd om ze, indien dit veilig is, te herstellen en terug te geven aan de originele gebruiker.

  Eerder al werd Twitter gehackt. Het ging toen om de accounts van Facebook en een aantal nepaccounts.

  x

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.