GPU's en CPU's worden dit jaar een stuk duurder

News
woensdag, 19 januari 2022 om 20:00
pexels pok rie 1432680f1675082799
Mocht je nog een GPU of CPU willen aanschaffen dit jaar dan moet je er rekening mee houden dat de prijs hoger zal. TSMC, een bedrijf dat chips levert aan grote bedrijven zoals AMD en Nvidia verhoogt de prijzen namelijk. Dit meldt digitimes. Deze bedrijven gaan de hogere kosten dus terughalen bij de consument.
Dat chips duurder worden komt niet als een verrassing. Er is namelijk veel vraag naar de chips, maar de productie ervan is een stuk lager. Ook zijn de grondstoffen die nodig zijn voor de chips duurder geworden, alsook het vervoer. Alles bij elkaar zorgt er voor dat klanten 20% meer moeten gaan betalen.

Waarom heeft dit gevolgen voor de klant?

Dat grote bedrijven zoals Nvidia en AMD meer zullen moeten betalen voor de chips betekent dus dat deze bedrijven om geen winst te verliezen de prijzen van de producten hoger moet maken. Als je straks chips of videokaarten wil kopen, ben je straks veel meer geld kwijt.
Apple is de grootste klant van TSMC. Dat bedrijf zou daarom ook last moeten hebben van de hogere kosten en er werd nog gevreesd dat de prijzen van iPads en iPhones een stuk hoger zouden worden.
Omdat Apple zo'n belangrijke partner is van TSMC heeft het bedrijf de mogelijkheid om meer te onderhandelen met TSMC. Hierdoor kan de prijsverhoging meevallen voor TSMC, maar andere bedrijven zullen zo'n voordeel niet krijgen.
Nvidia kwam onlangs nog met positieve berichten naar buiten over het CPU en GPU tekort. het bedrijf verwachtte dat het tekort van haar videokaarten al dit jaar kan eindigen. Nvidia denkt nog genoeg chips van TSMC te kunnen krijgen, maar de videokaarten zullen dus wel wat duurder zijn.

Populair Nieuws