‘Google Pixel smartphones worden pas later écht uniek’

News
vrijdag, 07 juli 2023 om 14:00
google pixel 7 pixel 7 prof1664451224
Als je een flagship smartphone wil voor een (relatief) lage prijs, dan kun je een Google Pixel smartphone overwegen. Die hebben ook een aantal features die je bij de concurrentie niet altijd ziet. Maar het lijkt erop dat de Google Pixel pas in 2025 echt uniek wordt.
Je kunt elk jaar weer eindeloze discussies voeren over wie de beste smartphone op de markt heeft gebracht. Maar de verschillen zitten vaak in details. Sterker nog, het komt veel voor dat een smartphone is gemaakt met onderdelen van de concurrent.
Ook de Google Pixel is onder de kap niet helemaal door Google zelf gemaakt. De Tensor-chips waar ze op draaien zijn aangepaste Samsung Exynos-chips. Daar wil Google wel vanaf, maar het lijkt erop dat dat langer gaat duren dan verwacht, meldt The Information (via The Verge).
Google heeft namelijk wel een chip helemaal zelf ontwikkeld, maar de details daarvan konden niet op tijd aan chipfabrikant TSMC worden aangeleverd om hem in 2024 te introduceren, zoals het plan was. Naar verwachting komt Google nu pas in 2025 met een geheel eigen chip.

Waarom wil Google een eigen chip voor Pixel smartphones?

Een smartphone kan prima werken op een chipset die door een ander is ontworpen, maar er is een reden dat bijvoorbeeld Apple zelf chips ontwerpt. Met een eigen chip kan een fabrikant namelijk veel beter inspelen op wat die chip moet doen voor de telefoon. Helemaal omdat de Samsung-chips waar Google’s Tensor-chips op gebaseerd zijn zelfs in Samsung-telefoons niet altijd optimaal werken, is het geen wonder dat Google een eigen chip wil.