Google laat AI op e-mail reageren

News
woensdag, 15 maart 2023 om 10:00
googlef1621409529
Er is de laatste tijd veel te doen om kunstmatige intelligentie. Nadat ChatGPT populair werd kwamen techreuzen Microsoft en Google met plannen om versies van ChatGPT of, in het geval van Google, een eigen AI, allerlei taken te geven. Google komt nu met de mogelijkheid om AI te gebruiken in diensten als Gmail en Google Docs.
Er zijn verschillende AI chatbots beschikbaar die kunnen reageren op vragen in natuurlijk overkomende taal. Dat heeft er hier en daar al voor gezorgd dat scholieren bijvoorbeeld ChatGPT vragen om hun huiswerk te maken. Google is nu van plan om dat als het ware een feature te maken van Google Workspace diensten.
Zo kun je een AI in Google docs vragen om teksten samen te vatten, te brainstormen of te proofreaden. Op basis van wat speerpunten kan Google een lopende tekst voor je genereren. Ook kun je een bestaande tekst herschrijven om een iets andere toon aan te slaan, die wordt op zijn luchtigst wanneer bij het genereren op de “Ik doe een gok” knop drukt.
In eerste instantie zijn deze functies alleen beschikbaar voor een kleine groep testers. Bovendien worden ze voorlopig alleen uitgerold in het Engels in de VS. Het zal moeten blijken hoe goed dat loopt en hoe lang we in Nederland moeten wachten om hiermee aan de slag te kunnen.

Google AI nog niet feilloos

Google mag dan zover zijn dat AI toegepast kan worden in het opstellen van documenten, het blijft voorlopig nog van belang dat er een mens meekijkt. Het is namelijk al een paar keer gebleken dat AI, waaronder die van Google, behoorlijke fouten kan maken. Microsofts Bing AI is ook al een aantal keer flink ontspoord in gesprek met gebruikers.