Google AI gaat samen met je gamen

News
donderdag, 14 maart 2024 om 13:00
googlef1621409529
Sommige games zijn leuker met zijn tweeën, maar je hebt niet altijd een vriend bij de hand om samen mee te spelen. Een nieuw AI project van Google gaat dat mogelijk veranderen. Het bedrijf werkt aan een AI die meerdere games kan spelen.
AI is al heel lang te vinden in games, bijvoorbeeld voor vijanden of computergestuurde teamgenoten. Dat soort AI is alleen meestal voor specifieke games gemaakt. Google werkt aan een kunstmatige intelligentie die net als een echte gaming buddy in verschillende titels wegwijs is.
Google noemt het een Scalable Instructable Multiworld Agent (SIMA) en deze AI kan verbale instructies van een speler volgen om taken uit te voeren in een game. SIMA is getest in onder andere Valheim, Goat Simulator 3 en No Man’s Sky. Daarin heeft nu al zo’n 600 basisvaardigheden opgedaan, zoals een wereld navigeren, objecten gebruiken en menu’s gebruiken.
Deze vaardigheden kan de AI toepassen in games waarin hij nog nooit is gebruikt. Het werkt zelfs bijna zo goed als een AI die specifiek voor een game geprogrammeerd is. Spelers die met SIMA in een gloednieuwe game duiken kunnen de AI dus als het goed is meteen vragen om iets te vinden, zonder dat de AI eerst de absolute basis van gamen hoeft te leren.

Gamen met Google AI laat nog even op zich wachten

Volgens Google is de otnwikkeling van SIMA nog in een vroeg stadium. We kunnen dus niet over een paar weken al gaan gamen met een AI als partner. AI ontwikkeling gaat de laatste jaren wel snel, dus wie weet is SIMA toch relatief snel klaar voor consumenten.