Geliefde studio gesloten door Embracer Group vlak voor kerst

News
woensdag, 13 december 2023 om 11:30
timesplittersf1702461075
Het wordt geen fijne kerst voor medewerkers van de Britse studio Free Radical Design. De ontwikkelaar van de geliefde franchise TimeSplitters wordt namelijk gesloten door de Embracer Group.
Er gaan al geruchten sinds november dat Free Radical de volgende studio is die op het blok ligt bij de Embracer Group. Eind november gaf de CEO van de Zweedse gigant al aan dat de ontwikkelaar al gesloten kan worden voor de kerst. En nu is die belofte waargemaakt.
De Embracer Group heeft namelijk besloten om de studio te sluiten. Dat is niet officieel bekendgemaakt, op de website van Free Radical krijg je simpelweg een 404-melding te zien en meerdere ontwikkelaars hebben op LinkedIn gemeld dat ze allemaal ontslagen zijn door de Embracer Group. Dat meldt onder andere VGC.
Free Radical Design werd in 1999 opgericht en is het meest bekend door de geliefde TimeSplitters-reeks. Later heeft de studio, onder de naam Crytek UK, meerdere Crysis games gemaakt.

Veel overnames en ontslagen

De laatste jaren is de Embracer Group bezig geweest met een enorme reeks aan overnames. Op een gegeven moment waren er maar liefst 150 games in ontwikkeling bij studio’s van de uitgever. Het is alleen duidelijk dat het bedrijf meer geld heeft uitgegeven dat het daadwerkelijk had, waardoor er nu drastisch geknipt wordt in de kosten.
Dat heeft niet alleen gezorgd voor de sluiting van Free Radical, maar eerder al voor veel meer ontslagen en de sluiting van Volition. Zo was er een ontslagronde bij Tomb Raider-ontwikkelaar Crystal Dynamics, evenals veel andere studio’s bij de uitgever. Volgens de Embracer Group gaat het om een 'herstructurering'.