Gebruikers op iPhone zitten niet meer vast aan de Safari browser

News
vrijdag, 26 januari 2024 om 16:00
iphone 15 pro max 1f1696190945
Safari is altijd de standaard browser geweest op iPhone. Maar door een nieuwe EU-wet zullen gebruikers voortaan niet vastzitten aan de browser van Apple.
Net zoals Edge de standaard browser is op Windows en Chrome de standaard browser op Android, komen iPhones altijd vanaf het begin van Safari. Het verschil met de andere platformen is alleen dat andere browsers niet perfect werken op iOS.
Hoewel je namelijk wel andere browsers kan vinden in de App Store, moet alles draaien op de browser engine van Safari: WebKit. Populaire browsers als Chrome en Firefox draaien alleen op respectievelijk Blink en Gecko, waardoor niet alle features en extensions werken op iOS. Het is dan ook niet zo vreemd dat gebruikers snel altijd kiezen voor Safari.
Daar komt nu alleen verandering in. Door een nieuwe EU-wet wordt Apple verplicht om haar platform open te gooien. Dat meldt The Verge. Het betekent dat andere bedrijven hun eigen browser engines kunnen introduceren en daarmee alle functies in browsers als Chrome, Firefox en Brave. De verandering geldt wel alleen in de EU, in de rest van de wereld zal iOS een gesloten platform blijven en worden andere browsers niet uitgebreid.

Apple is niet blij

Uiteraard is Apple niet blij met de nieuwe wet. Het techbedrijf probeert te argumenteren dat de verandering juist negatief is voor gebruikers. Volgens Apple worden gebruikers in de EU nu namelijk ‘geconfronteerd met een lijst aan default browsers, voordat ze begrijpen welke opties er beschikbaar zijn’.
Ook zou het scherm ‘de ervaring van gebruikers in de EU verstoren de eerste keer dat ze Safari openen om een webpagina te bezoeken’. Apple zou als enige partij een ‘goede, veilige en gelukkige gebruikerservaring kunnen aanbieden op iPhone’, maar daar zijn de waakhonden het niet mee eens.