Gamers willen politieke actie tegen verdwijnende games

News
vrijdag, 05 april 2024 om 9:00
the crew motorfestf1675255600
De meeste dingen kunnen niet eeuwig bestaan, maar dat maakt het niet minder vervelend wanneer iets waarvoor je hebt betaald ineens verdwijnt. Dat wil nog wel eens gebeuren met online games. Nu is er een actie gelanceerd om politieke aandacht te vragen voor dit probleem.
Ubisoft heeft de stekker getrokken uit de online racing game The Crew. Wie de game had gekocht kan hem nu helemaal niet meer spelen. Dat gebeurt nog best vaak met online multiplayer-games en een groep gamers is het zat.
Daarom is er nu Stop Killing Games, een initiatief van YouTuber Ross Scott. Deze campagne vraagt gamers om hun overheden erop te wijzen dat veel games zomaar uit de lucht gehaald worden. Wie het initiatief wil steunen in Frankrijk, het thuisland van Ubisoft, wordt aangemoedigd om het richting de verantwoordelijke autoriteit te omschrijven als planned obsolescence, oftewel een bewuste actie van Ubisoft om een betaald product nutteloos te maken.
De website van Stop Killing Games laat spelers ook zien wat voor opties er buiten Frankrijk zijn om het probleem aan te kaarten bij een regering. Voor Nederland staan er geen specifieke mogelijkheden vermeld. Maar voor de EU zijn er wel mogelijkheden.

Waarom moet The Crew per se blijven bestaan?

Het is Stop Killing Games eigenlijk niet specifiek te doen om het voortbestaan van The Crew. Maar omdat deze game vaak is verkocht, wordt hij als aanknopingspunt gebruikt. Eén van de belangrijkste autoriteiten in Frankrijk vereist namelijk dat klachten op dit gebied gaan over een specifiek product, dus dan is het handig als er een game gebruikt wordt die veel spelers heeft.
Er zijn genoeg andere games die ook uit de lucht gehaald worden. Binnenkort wordt het bijvoorbeeld onmogelijk om nog online te spelen op de 3DS en Wii U, maar ook op andere platforms komt het geregeld voor. Soms worden single-player modi ook verwijderd als de multiplayer van een game uit de lucht gaat, wat voor veel spelers reden te meer is om boos te zijn als de servers voor een game worden gesloten.