Fout bij OVpay maakt gratis reizen mogelijk

News
maandag, 17 april 2023 om 10:00
Sinds vorig jaar is er een nieuwe manier om te betalen voor een reis met het openbaar vervoer. Je kunt nu namelijk inchecken met een bankpas of mobiele telefoon dankzij OVpay. Er is alleen een fout met dat systeem waardoor zwartrijden bijzonder makkelijk wordt.
In bijna het hele land kun je tegenwoordig inchecken bij het openbaar vervoer zonder dat je een OV-chipkaart hebt. Beoogde opvolger OVpay maakt het namelijk mogelijk om je bankpas of betaalapp te scannen bij het inchecken. Maar RTL Nieuws ontdekte een groot probleem met het nieuwe systeem.
OVpay vereist namelijk niet dat je saldo hebt: het bedrag dat je moet betalen voor je reizen van de dag wordt ‘s nachts afgeschreven. Daar kun je alleen makkelijk onderuit komen door een virtuele betaalpas aan te maken in een mobiele app. Als je die vervolgens verwijdert voordat er geld wordt afgeschreven, kan de afschrijving niet gedaan worden.
Normale bankpassen kun je niet gebruiken voor OVpay als een betaling niet slaagt, maar omdat de virtuele pas niet meer bestaat, zijn er geen consequenties. Een volgende reis kun je maken met een andere virtuele pas. en een conducteur kan niet zien dat het een virtuele wegwerpkaart is.

Gratis met het OV potentieel groot probleem

Het zwartrijden op deze manier kan een groot probleem worden voor OVpay. Zelfs als je reizigers die deze methode gebruiken kunt opsporen, is het waarschijnlijk niet haalbaar om iedereen die dit doet te vinden wanneer het algemeen bekend wordt met welke app het werkt. Een OV-chipkaart vermijdt het hele probleem door een minimaal inchecksaldo te eisen.