Fotograaf houdt je voor de gek met ultrarealistische LEGO-foto's

News
woensdag, 10 juli 2024 om 22:00
Fotograaf Benedek Lampert heeft recent zeer gedetailleerde foto’s gemaakt van een raketlancering en een satelliet boven de maan. Maar het zijn geen echte constructies van NASA, maar van LEGO.
LEGO-fans kunnen erg ver gaan als het gaat om hun bouwwerken. Zo is er iemand die armprotheses maakt van het Deense speelgoed, een ander maakt de complete spelwereld uit The Legend of Zelda: Breath of the Wild na en dan zijn er nog kunstenaars die hun hele carrière hebben gebouwd rondom LEGO.
Je kan het zo gek niet bedenken of het is wel gemaakt of gedaan met LEGO. De ruimtevaart heeft ook een speciale binding met de bouwsteentjes. De European Space Agency heeft bijvoorbeeld met de hulp van het speelgoed steentjes gemaakt die gebruikt kunnen worden voor gebouwen op de maan en er zijn ook accurate sets van raketten.
Benedek Lampert heeft goed gebruikgemaakt van laatstgenoemde sets. De fotograaf heeft meerdere foto’s op zijn Instagram-kanaal gezet die je zo zou verwarren met foto’s van NASA. Zo is bijvoorbeeld een raket te zien die gelanceerd wordt - inclusief vuur en een grote rookwolk - en een foto van een satelliet boven het herkenbare maanoppervlak.

Creatief met LEGO

Op de foto’s zijn alleen geen echte ‘ruimtevaartuigen’ te zien, maar creaties die gemaakt zijn van LEGO. En Lampert heeft niet gebruikgemaakt van AI of andere trucjes om het zo echt te laten lijken. Hij bouwt zijn eigen props en kiest zorgvuldig zijn locaties en tijdstip voor de fotoshoot. Voor beginnende fotografen heeft hij ook goede tips, zo laat hij weten in gesprek met PetaPixel.

“Bestudeer de verlichting en hoe je een scène realistisch kunt verlichten. Speelgoedfotografie is geen beginnersgenre, dus de sleutel is geduld en leren. Ik observeer meestal mijn echte omgeving en hoe het licht of andere objecten zich gedragen. Daar kunnen we veel van leren als we onze echte wereld analyseren.”

- Benedek Lampert