Uitvinder maakt functionele armprothese van LEGO

News
dinsdag, 02 juli 2024 om 11:00
lego steentjes
Protheses kunnen een oplossing zijn voor mensen die een arm of been missen, maar ze zijn normaal ook erg duur. Een uitvinder heeft daar nu een oplossing voor gevonden: LEGO.
De uitvinder David Aguilar uit Andorra is geboren met het Polandsyndroom, waarbij de spieren in zijn arm onderontwikkeld zijn, met een korte rechterarm tot gevolg. Aguilar voelde zich niet anders, totdat hij naar school ging en gepest werd door zijn klasgenoten. Als gevolg sloot hij zichzelf op in zijn slaapkamer, waar hij zijn eigen fantasiewereld maakte met behulp van LEGO.
Maar daar is het niet bij opgehouden. Al snel kwam hij achter de eindeloze mogelijkheden van het Deense speelgoed. Op eigen houtje bouwde hij een armprothese. Zijn klasgenoten waren sprakeloos en onder de indruk en Aguilar durfde weer naar school te gaan, zo meldt Euronews.
Door het zelfvertrouwen dat hij met de eerste versie heeft gekregen, is de uitvinder verder gaan sleutelen aan zijn creatie. Met elke nieuwe versie werden de functionaliteiten uitgebreid, evenals het comfort. Met de MK1 was de prothese sterk genoeg om push-ups mee te doen, terwijl MK2 zorgde voor meer behendigheid, zodat hij een boterham kon oppakken.

De wereld veranderen met LEGO

Na genoeg nieuwe iteraties, had Aguilar door dat hij niet alleen iets had gemaakt om zijn eigen leven mee te verbeteren, maar ook die van anderen. Protheses kunnen namelijk erg duur zijn, met name in landen zonder betaalbare zorgverzekeringen.
De uitvinder is daarom begonnen met zijn creaties delen via YouTube. Op het video-platform plaatst hij video’s, zodat anderen die ook een prothese kunnen gebruiken het thuis zelf kunnen bouwen.
De creatie heeft het leven van Aguilar flink veranderd. Hij is met zijn LEGO-prothese zelfs in het Guinness Book of Records gekomen en hij spreekt wereldwijd op conferenties om patiënten met soortgelijke problemen te helpen.

Populair Nieuws

Laatste Reacties