Fortnite ook uit Google Store verwijderd

  Het is oorlog in App Store land. Nadat gisteren Epic Games de knuppel in het hoenderhok gooide en een eigen betaalmechanisme introduceerde in Fortnite, werd de game uit de Apple Store verwijderd. Nu is de game ook uit Google's Play Store verwijderd.

  Na Apple heeft nu ook Google besloten Fortnite te weren uit de App Store. Daarmee is Fortnite nu niet meer te vinden en te downloaden in de Google Play Store voor android toestellen. Google volgt daarmee het voorbeeld van Apple, die Fortnite gisteren al verwijderde nadat zij constateerden dat de game de App Store Guidelines overtrad. Door deze actie is Fortnite voorlopig op Android noch iOS te installeren.

  Fortnite van Android en iOS, wat is er aan de hand?

  Gisteren liet Epic Games, de maker van Fortnite, de bom barsten door ineens een nieuwe betaalmethode toe te voegen aan het kopen van V-Bucks in Fortnite. De nieuwe betaalmethode verliep niet via de In App Purchase optie van Google en Apple, maar via een eigen betaalsysteem van Epic Games.

  De introductie van deze nieuwe betaalmethode ging gepaard met een flinke korting van 20% voor gebruik van de nieuwe methode en een oproep aan Google en Apple om de fee die zij vragen voor dergelijke aankopen te verlagen.

  Apple was daar niet van gediend, en binnen enkele uren werd Fortnite verwijderd uit de Store. Epic Games was goed voorbereid op die stap en kondigde meteen juridische stappen aan en startte een in-game actie tegen Apple. Nu heeft Google zich dus bij Apple geschaard in de strijd tegen Epic Games en Fortnite.

  Machtstrijd draait om veel meer dan Fortnite

  De machtstrijd die nu losgebarsten is heeft een lange voorgeschiedenis. De fee van 30 procent die Apple vraagt voor toegang tot de App Store is namelijk zeker niet uniek. Ook Valve (Steam), Microsoft (MS Store en Xbox Store) PlayStation (PS Store) en Nintendo (eShop) vragen vergelijkbare percentages. Een groot deel van het games-landschap is hier op ingericht. Consoles zijn enorm scherp geprijsd en worden zelfs met verlies verkocht, waarna dit verlies gedekt moet worden door verkopen in de Stores en in de winkel.

  Diverse uitgevers hebben geprobeerd deze hegemonie van Stores en aanbieders te doorbreken. Ubisoft (Uplay), Electronic Arts (Origin), Humble Bundle en itch.io hebben allemaal geprobeerd met een eigen Store onder die 30% uit te komen.

  Eind 2018 startte Epic Games ook met haar eigen Store en positioneerde die als een rechtstreekse concurrent van Steam. Door de verdiensten uit onder andere Fortnite heeft Epic Games een flinke reserve en gebruikt die om te proberen een tegengewicht aan Steam te geven, onder andere door exclusive deals te sluiten en wekelijks gratis games weg te geven. Ook hanteert Epic Games sinds de lancering een veel lagere fee, van slechts 12%.

  Blijkbaar denkt Epic Games nu sterk genoeg te staan om ook in de mobiele markt het gevecht tegen de gevestigde orde van Apple en Google aan te gaan. Dit verhaal wordt nog zeker vervolgd.

  Fortnite

  Verkijgbaar vanaf 25 july 2017

  Meer over deze game
  x

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.