Fitbit smartwatches ziet de helft van coronagevallen nog voor klachten

  Het coronavirus wordt op alle vlakken waar het kan bestreden. Ook de technologie is druk met het virus in de weer. Fitbit claimt nu dat ze in de helft van de gevallen het virus al kan herkennen met haar smartwatches voordat mensen klachten krijgen.

  De fabrikant van smartwatches heeft onderzoek laten doen door Amerikaanse wetenschapppers van de Stanford universiteit en het Scripps instituut, waarbij duizenden dragers van hun slimme horloges getest zijn. In iets minder dan de helft van de gevallen detecteerden de horloges al symptomen van het virus voordat mensen symptomen kregen, meldt Fitbit op haar website. Dit varieerde van een dag tot een week voordat mensen merkten dat ze ziek waren.

  “In sommige gevallen waarschuwde het systeem zelfs een week voordat gebruikers klachten kregen.”

  Fitbit

  Fitbit detecteert coronagevallen nog niet grootschalig

  Fitbit is druk bezig om een algoritme te ontwikkelen waardoor haar apparaten het virus vroegtijdig kunnen herkennen. Hierbij wordt bijvoorbeeld naar de hartslag en de ademhaling van gebruikers gekeken. Het algoritme is nog niet publiekelijk uitgerold, gezien Fitbit dit eerst nauwkeuriger wil maken dan de 70 procent accuraatheid waarop het nu fungeert. Daarbij wordt gezocht naar een optimale balans voor de technologie.

  Het onderzoek van Fitbit moet ertoe leiden dat mensen sneller kunnen reageren als ze het virus hebben. De gadgets moeten snel de drager waarschuwen zodat deze vervolgens voor de zekerheid in quarantaine kan gaan. Ook kan diegene zich hierdoor vroeg laten testen zodat er met zekerheid gezegd kan worden of diegene het virus heeft. Uiteindelijk zou zo de verspreiding van het virus teruggedrongen kunnen worden.

  Ook Apple en UMC Utrecht werken momenteel aan onderzoeken om het coronavirus te detecteren via wearables zoals smartwatches. Het UMC Utrecht houdt dit onderzoek onder tienduizenden Nederlanders die een wearable hebben. Wat hiervan de resultaten tot dusver zijn, is momenteel nog onbekend. Apple en Google zijn op hun beurt volop bezig om met een app het coronavirus in bedwang te houden. In Nederland wordt verder momenteel de CoronaMelder-app getest in een aantal regio's. Deze is per 1 september landelijk te gebruiken.

  x

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.