Alles wat je moet weten over de corona app van Google en Apple

Article
vrijdag, 17 april 2020 om 14:00
apple google0f1587114331
Het komt niet vaak voor dat twee grote concurrenten in een sector ineens besluiten om samen te werken, maar in een wereldwijde crisis kan alles gebeuren. Zo slaan Google en Apple nu de handen ineen om een corona app te ontwikkelen, maar hoe gaat die app te werk?

Geheel vrijwillig

Veel overheden zijn momenteel bezig met het ontwikkelen of implementeren van een app om het coronavirus op te sporen en tegen te gaan. Zo ook de Nederlandse overheid. Een groot vraagstuk is alleen of zo’n app verplicht zal worden voor de bevolking. Voor effectieve data moet immers zestig procent van het volk de app gebruiken, maar verplichten kan ingaan tegen de wet.
De corona app van Google en Apple is geheel vrijwillig. De techgiganten hebben natuurlijk ook geen mogelijkheid om haar gebruikers te verplichten. De applicatie zal te vinden zijn in de Google Play Store en de App Store, waarna de gebruikers gevraagd wordt of de app toegang mag krijgen tot de bluetooth van de smartphone. Nieuwe smartphones krijgen de corona app automatisch al ingebouwd, maar gebruikers moeten wel eerst toestemming geven voordat de functionaliteiten gebruikt kunnen worden.
selective focus photography of person holding turned on 1092644f1587114529

Deze telefoons zijn compatible

Om ervoor te zorgen dat zoveel mogelijk mensen de app kunnen gebruiken en de data zo betrouwbaar mogelijk te maken, hebben Google en Apple besloten om de corona app compatible te maken met zoveel mogelijk smartphones.
Zo zal de app te installeren zijn op Android telefoons met Android 6.0 of hoger. Die versie werd al geïntroduceerd in 2015, waardoor het grootste gedeelte van de smartphones met het besturingssysteem van Google de app kan downloaden. Apple blijft ondertussen haar telefoons ondersteunen met nieuwe versies, waardoor de corona app op alle iPhones beschikbaar is.
man wearing black zip jacket holding smartphone surrounded 775091f1587114804

Hoe werkt de corona app?

Wanneer je eenmaal de corona app hebt geïnstalleerd, zal je smartphone via bluetooth communiceren met andere apparaten. Ben je in de buurt van iemand anders met de corona app, dan zullen de telefoons een anonieme identificatiesleutel met elkaar uitwisselen.
Als een gebruiker vervolgens positief wordt getest op COVID-19, dan kan diegene dat doorgeven aan de applicatie. De corona app uploadt vervolgens alle identificatiesleutels naar de cloud en licht de andere gebruikers in dat ze in de buurt zijn geweest van een coronapatiënt. De app zal niet alle gebruikers inlichten, maar alleen de personen die in de buurt zijn geweest ten tijde dat de patiënt het virus kan hebben overgedragen.
Ben je één van de gebruikers die in de buurt is geweest van een geïnfecteerd persoon, dan zal je een notificatie krijgen van de app. Daarnaast krijg je ook een SMS-bericht met informatie wat je vervolgens moet doen.
internet screen security protection 60504f1587115258

Hoe zit het met mijn privacy?

Veel mensen snappen het belang van corona apps, maar vrezen tegelijkertijd voor hun privacy. Volgens Google en Apple zal er alles aan worden gedaan om de persoonsgegevens van de gebruikers te waarborgen.
Zo zullen de servers alleen de anonieme identificatiesleutels tijdelijk bewaren en niet de interacties tussen de verschillende sleutels. De informatie blijft ook alleen bewaard zolang de incubatietijd duurt en wordt vervolgens automatisch verwijderd, tenzij de gebruiker expliciet toestemming geeft dat de informatie langer bewaard mag worden.
Met de informatie die de corona app verzamelt, is het bovendien ook niet te zien hoe dichtbij iemand geweest is bij andere gebruikers. Sommige mensen vrezen bijvoorbeeld dat overheden boetes gaat uitdelen op basis van apps als ze zich niet hebben gehouden aan de anderhalve meter afstand. Volgens Google en Apple is dat met hun app niet mogelijk, omdat die data wordt gescrambled en de bedrijven zijn bovendien niet van plan om de overzicht te maken van plekken waar veel besmettingen zijn. Geen enkele reden dus volgens de techgiganten om je zorgen te maken over je privacy.
Ben jij van plan om de corona app van Google en Apple te gaan gebruiken in de strijd tegen het virus? Of wacht je liever op de app van de overheid? Laat het ons weten in de comments.