Final Fantasy 16 is verbannen in Saoedi-Arabië

News
donderdag, 04 mei 2023 om 14:30
final fantasy 16 artworkf1683196528
Saoedi-Arabië wil een grote gaming hub worden, maar één van de grootste releases van het jaar komt niet uit in het land. Final Fantasy 16 is namelijk verbannen in Saoedi-Arabië.
Voordat games worden uitgebracht, moeten ze eerst langs een rating board in verschillende landen. Door die instantie wordt bepaald welke leeftijdsindicatie aan een game wordt gehangen en of de titel überhaupt wordt uitgebracht. Als een game bijvoorbeeld niet aan de wet voldoet, dan kan een rating board besluiten om de titel te blokkeren.
Dat is nu aan de orde in Saoedi-Arabië met Final Fantasy 16. Via Twitter heeft VGAR Saoedi-Arabië bekendgemaakt dat de nieuwe game van Square Enix verbannen is in het land. Dat komt door ‘de onwil van de uitgever om de nodige wijzigingen aan te brengen’.
Naar verluidt zou Final Fantasy 16 niet aan de regels voldoen, omdat er expliciete scènes in de game zitten met een homoseksuele hoofdrolspeler. Square Enix zou geweigerd hebben om de scènes te censureren of het karakter aan te passen. In Saoedi-Arabië wordt homoseksualiteit gezien als een misdrijf.

Ambitie op het gebied van games

De beslissing van de rating board zet nog meer vraagtekens bij de ambitieuze plannen van Saoedi-Arabië op het gebied van gaming. Het land wil namelijk een internationale gaming hub worden. Daarvoor is een investering van maar liefst 38 miljard dollar gedaan. Met het geld moeten ontwikkelaars en uitgevers van games worden opgezet, maar het kan ook gebruikt worden om bestaande studio’s over te nemen.
Saoedi-Arabië is al een tijd bezig om meer invloed te krijgen op de gamingmarkt. Zo is het land één van de grootste aandeelhouders in Nintendo en heeft het ook aandelen in andere grote uitgevers. Van buitenaf wordt die push in de game-industrie met een schuin oog bekeken, vanwege de schending van mensenrechten in het land.