Saoedi-Arabië wil met 38 miljard investering een 'gaming hub' worden

News
dinsdag, 04 april 2023 om 16:30
pexels pixabay 270348f1680617067
Saoedi-Arabië is al flink aan het investeren in de game-industrie en daar komt nog een flinke geldinjectie bij. Met een investering van 38 miljard dollar wil het land een ‘gaming hub’ worden.
De Public Investment Fund van Saoedi-Arabië, dat onder leiding staat van de controversiële kroonprins Mohammed bin Salman, zet een volgende stap op het gebied van gaming. Het PIF investeert namelijk 38 miljard dollar om een hub te worden voor de game-industrie. Dat meldt Bloomberg.
Het geld gaat naar de Savvy Gaming Group, een dochteronderneming van het PIF. Volgens CEO Brian Ward is het bedrijf momenteel ‘meer een esportsbedrijf’, maar daar moet verandering in komen.

“Wat we dit jaar doen is meer focussen op het ontwikkelen en uitgeven van games. Met de investering willen we beginnen met die bedrijven en vragen hoe we samen kunnen werken met het uitgeven van games in het Midden-Oosten en Noord-Afrika, hoe we hun esports kunnen uitvoeren of hoe we samen een nieuwe IP kunnen ontwikkelen.”

Grote plannen om een gaming hub te worden

Onder Savvy Gaming Group valt ook Savvy Games Studios, maar daar werken momenteel nog maar 45 mensen. Er is een mobile game in ontwikkeling en daarna komt er een console game. Ward wil er een ‘top tier ontwikkelaar’ van maken, maar dat is volgens de CEO ‘enorm moeilijk’ om vanaf de grond af aan te doen.
Een andere optie is om een grote gaming hub te worden, is door andere ontwikkelaars en uitgevers op te kopen. Ward claimt dat EA te groot is om over te nemen, maar dat hij wel overweegt om een andere uitgever te kopen.
De recente push in de game-industrie wordt met een schuin oog bekeken van buitenaf. Saoedi-Arabië is omstreden vanwege de mensenrechten in het land omtrent vrouwen en de LGBTQ-gemeenschap. Daarnaast wordt kroonprins Mohammed bin Salman ervan verdacht dat hij opdracht heeft gegeven voor de moord op journalist Jamal Khashoggi in 2018.