Opvallend filmduo laat Europese bioscoop vollopen

News
maandag, 31 juli 2023 om 17:00
oppenheimer st 1 jpg sd high copyright 2022 universal studios all rights reservedf1702027335
Het is soms moeilijk te peilen hoe groot een hype daadwerkelijk is. Er kan veel over gepraat worden, maar dat maakt het fenomeen niet altijd groot. Maar de gelijktijdige release van Barbie en Oppenheimer blijkt inderdaad geweldig voor bioscopen.
Het gebeurt vaak genoeg dat twee zeer verschillende films gelijktijdig verschijnen. Maar de combinatie Barbie en Oppenheimer, ook wel Barbenheimer genoemd, is een meme geworden. Maar voor de Europese bioscoopketen Vue is het onwaarschijnlijke duo meer dan een grap geworden.
Dankzij Barbenheimer heeft Vue namelijk zijn beste week ooit, zo laat COO Claire Arksey weten (via Variety). In de week direct na de release van de twee films zijn in acht markten 40 procent meer kijkers toegelaten in de bioscoop dan in de vorige beste week van Vue. In Nederland beleeft de keten zijn beste week sinds de remake van The Lion King verscheen in 2019.

Publiek Barbie en Oppenheimer groeit nog

Ook in de tweede week na release gaat Barbenheimer goed. Meestal worden films meteen vanaf de tweede week al minder bekeken dan eerst, maar zowel Barbie als Oppenheimer trokken in meerdere landen (waaronder wederom Nederland) juist meer kijkers in de tweede week. De verwachting is dan ook dat de films de rest van de zomer belangrijk blijven voor de bioscoop.
Het enorme succes van Barbie en Oppenheimer staat in scherp contrast met hoe het eerder ging met de bioscoopbranche. De branche leed bijvoorbeeld erg onder de COVID-19 lockdowns. De bioscopen waren wel aan het terugkrabbelen, maar het is nog niet zo lang geleden dat ze nog ver achterliepen op het publiek dat ze voor de crisis trokken.