FIFA speler levenslang geband wegens racisme

News
donderdag, 04 maart 2021 om 8:15
fifa2102f1603012853
FIFA speler Patrick O’Brien heeft een levenslange ban gekregen in FIFA omdat hij zich racistisch uitgelaten heeft tegenover speler Ian Wright. O'Brien verloor een potje FIFA Ultimate Team en ging daarna de speler lastigvallen. In een rechtszaak werd de speler geband.
De 18-jarige Patrick O'Brien speelde in mei 2020 een FIFA Ultimate Team match met Ian Wright en verloor het potje. Hierop werd hij zo boos dat hij zijn frustratie uitte richtin Ian Wright. Via Instagram stuurde hij de speler 20 berichten waarin veelal racistische leuzen voorbij kwamen. Uiteindelijk leidde dit tot een rechtszaak tegen O'Brien waarin hij zijn excuses aanbood en meldde dat hij dit inderdaad gedaan heeft. Hierdoor werd O'Brien niet veroordeeld in het echte leven, maar toch kreeg hij een fikse straf. EA heeft hem namelijk levenslang geband.
Ian Wright reageerde op de zaak met een tweet:

FIFA is streng wat betreft gedrag in FIFA

David Jackson, directeur bij FIFA, meldt tegenover Eurogamer dat FIFA dit soort zaken niet licht opvat. Verbaal misbruik van spelers kan niet door de beugel volgens Jackson en alle spelers horen hij de EA Sports familie. Daarom zal FIFA altijd streng optreden in dit soort gevallen. Nu leidde dit dus tot een levenslange ban.
FIFA bestrafte eerder ook al e-sporters die zich flink misdroegen. Zo kreeg een speler een ban omdat hij op het EA logo spuugde. Andersom is FIFA ook streng. Ajax keeper Onana werd eerder tijdelijk geschorst in het echte leven omdat hij verboden middelen gebruikt heeft. In FIFA leidde dit tot de verwijdering van de keeper.