5 gebande eSporters in 2019 - opmerkelijk gedrag en valsspelen

  eSporters spelen op het hoogste niveau hun favoriete games. Daarbij worden ze door duizenden gamers gevolgd tijdens hun speelsessies. Als er een eSporter de fout in gaat, wordt dat soms ook wereldwijd bekend. Neem bijvoorbeeld de Hearthstone speler BlitzChung die flink in opspraak raakte rondom de Hong Kong protesten. Wij zetten 5 gebande eSporters in 2019 op een rijtje.

  Spugen op het op EA logo

  Als je je voornamelijk bezig houdt met het spelen van FIFA, is het niet handig om EA, de uitgever van de game, te bekritiseren. FIFA eSporter en streamer Kurt0411 heeft dat op de harde manier geleerd. Hij postte namelijk een aantal video's op zijn YouTube-kanaal waarin hij kritiek uitte op EA Games. Vreemd gedrag voor een fervente speler van de populairste EA game die er is. Intussen speelde hij namelijk wel 'vrolijk' het voetbalspel van de uitgever, totdat hij op een dag over de schreef ging.

  Tijdens een Twitch-stream tegen HSV eSports speler Nheisen liet Kurt zich helemaal gaan. Hij schold er flink op los richting EA Games en spuugde zelfs een aantal keren op een sjaal met het EA logo erop. Een kijker legde het gedrag van Kurt0411 vast in een tweet, waarin deze het gedrag veroordeelde. EA had intussen ook lucht van het gedrag van Kurt gekregen en legde hem een permanente ban op. Kurt reageerde nog wel fel op de tweet over zijn spuugactie, maar is vanzelfsprekend niet meer gezien op de digitale graszoden van de footie.

  Aimbotgebruik afgestraft

  Valsspelen in games is nooit tof of je het nou bij één keer houdt of het de hele tijd doet. Dat leerde Jarvis Kaye op de harde manier. De 17-jarige eSporter en YouTuber heeft met zijn Fortnite-streams wereldwijd miljoenen volgers. Hij speelt het spel regelmatig en probeert daarbij telkens weer de beste te zijn. Onlangs besloot hij (naar eigen zeggen) om zijn fans te laten zien hoe een aimbot werkt door een paar potjes van de game met behulp van de illegale hulptool te spelen.

  Die keuze kwam hem duur te staan. Epic Games kwam erachter en gaf Kaye een levenslange ban. In een reactie liet een emotionele Jarvis in een YouTube-video weten dat dit de eerste keer was. De jongen bood daarbij zijn volgers en Epic Games zijn excuses aan. Epic Games heeft verder niet meer gereageerd door bijvoorbeeld de straf van Kaye aan te passen. Of Kaye de aimbot slechts een enkele keer gebruikt heeft, is niet duidelijk.

  Spelen met een gebande speler leidt tot ban

  We blijven nog even bij Fortnite hangen. In deze game komt namelijk regelmatig een ban voor tussen eSporters. Enige tijd geleden werd bijvoorbeeld speler Zayn permanent uit de game verbannen, maar toch wist hij nog een keer voorbij te komen in een stream van een andere speler. Misfits speler Cody ´Clix´ Conroy nodigde Zayn namelijk in een van zijn Twitch-streams uit en dat bleef niet onopgemerkt door Twitch.

  Clix ontving kort na de stream met Zayn namelijk een straf in de vorm van een ban voor de game. Dit gebeurde ondanks dat Zayn niet sprak in de stream en zijn gebruikersnaam ook niet herkenbaar in beeld kwam. Clix werd uiteindelijk een aantal dagen van de server getrapt. Vreemd genoeg kreeg een andere speler die ook met Zayn speelde een kortere ban, namelijk slechts drie dagen.

  Solo is solo

  Tijdens Fortnite solo potjes is het de bedoeling dat je uiteindelijk alleen overblijft. Zeker als het om een kampioenschap of een kwalificatie daarvoor betreft. Fortnite-speler XXIF leek deze regel niet helemaal te begrijpen, wat hem een ban heeft opgeleverd. Tijdens een kwalificatieronde voor een Fortnite World Cup werd hij namelijk beschuldigd van samenspel, terwijl er duidelijk een solo-ronde aan de gang was. Een clip op het Twitter-kanaal van eSporter HighSky leek namelijk uit de wijzen dat twee andere spelers zich dood lieten maken door XXIF.

  XXIF beweerde zelf onschuldig te zijn, maar meldde ook dat hij het oordeel aan Epic Games overliet. De ontwikkelaar van de game besloot uiteindelijk om XXIF uit te sluiten van kwalificatie en hem een ban van twee weken op te leggen.

  Free Hong Kong

  Als laatste in deze lijst komt BlitzChung voorbij, die we eerder al even noemden. De protesten in Hong Kong lopen al een hele tijd en zijn behoorlijk beladen. De hele wereld krijgt mee hoe het eraan toe gaat in de stad en iedereen heeft er ongetwijfeld een mening over. Zo ook Hearthstone speler Ng Wai Chung, ofwel BlitzChung, een van de topspelers van de Blizzard kaartgame die de titel al jaren competitief speelt vanuit zijn woonplaats Hong Kong. Na zijn laatste overwinning tijdens het Hearthstone Grandmasters toernooi in Taiwan verscheen BlitzChung gehuld in een gasmasker en een zonnebril bij een interview op Twitch.

  Aan het einde van het interview riep BlitzChung "Bevrijd Hong Kong, revolutie van onze tijd! ". Kort hierna werd de Twitch stream afgekapt. Blizzard Entertainment reageerde op deze actie van de kersverse winnaar door Chung een ban op te leggen voor het lopende Grandmaster-toernooi en alle volgende toernooien voor een jaar. Daarnaast werd zijn verdiende prijzengeld, ongeveer 4000 dollar, ingehouden. Later werd de ban van BlitzChung bijgesteld naar een half jaar. De reden voor de ingreep vanuit Blizzard is de regel die aangeeft dat spelers geen beledigende taal mogen gebruiken richting het publiek of de naam van Blizzard mogen besmeuren.

  Het hele verhaal rondom BlitzChung kreeg hierna nog een veel langer staartje. De twee streamcasters Virtual en Mr.Yee zijn namelijk ontslagen door Blizzard, omdat kijkers van mening waren dat zij BlitzChung aangemoedigd hebben om zijn boodschap te vertolken op het kanaal. Later werd een Amerikaans team nog voor zes maanden geband van de game, omdat zij de leus "Free Hong Kong, Boycott Blizzard" tijdens een stream weer gaven.

  Gebande eSporters in 2019

  Dit waren volgens ons vijf opmerkelijke bans van eSporters in 2019. Er waren veel meer bans afgelopen jaar in verschillende games. Speel jij wel eens competitief games? Laat het ons weten in de reacties hieronder!

  Fortnite Battle Royale

  Verkijgbaar vanaf 26 september 2017

  Meer over deze game

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.