Facebook wil haatberichten sneller verwijderen

News
donderdag, 09 juli 2020 om 13:30
facebook 1903445 1920f1633441471
Nadat eerder Facebook stevig onder vuur kwam te liggen omdat er nauwelijks opgetreden werd tegen haatberichten heeft Facebook nu aangekondigd sneller op te willen treden tegen haatdragende content.
Waar Twitter de laatste tijd regelmatig in het nieuws stond door het factchecken en zelfs verwijderen van berichten van de Amerikaanse president Donald Trump, hield Facebook zich stil. Daar lijkt nu verandering in gekomen. In een bericht van Facebook COO Sheryl Sandberg meldt zij dat ook Facebook nu sneller in actie wil komen tegen haatberichten op het platform.
Sandberg begint haar bericht met het aangeven dat, ondanks dat Facebook vooral bedoeld is om iedereen zijn of haar stem te laten horen, haatdragende content onacceptabel is. Ze geeft aan dat er hard gewerkt wordt om de policies die hiervoor bestaan sneller en beter uit te voeren. Ze haalt specifiek aan dat dit een reactie is op 'misschien wel de grootste sociale beweging in de geschiedenis van de Verenigde staten' en dat het noodzakelijk is nu op te treden tegen racisme. Zonder de beweging bij naam te noemen wordt hier uiteraard de Black Lives Matter beweging bedoeld.

Diverse rapporten in aantocht

Voor Facebook worden het spannende tijden. De komende dagen worden diverse rapporten vrijgegeven, waaronder een onafhankelijke audit betreffende burgerrechten op het platform en een diversiteits-en inclusiviteitsrapportage. De audit gaat vooral over de rol van Facebook in de samenleving en het effect op de cultuur en zal daarmee leiden tot aanbevelingen over hoe Facebook om dient te gaan met activiteiten op het platform. Het diversiteits-en inclusiviteitsrapportage zal meer gevolgen hebben voor de interne werking en bedrijfssamenstelling van Facebook.
Sheryl besluit haar bericht met de belofte dat het bedrijf middels kunstmatige intelligentie en andere middelen nog sterker in zal zetten op het snel verwijderen van haatdragende teksten en content op het platform. Of dit betekent dat we binnenkort gecensureerde berichten of weigering van advertenties van president Trump op het platform zullen zien is nog even de vraag.

Populair Nieuws