F1 wil het format voor sprintraces wéér op de schop gooien

News
vrijdag, 14 juli 2023 om 15:30
f1 gp canada 2023f1687159119
Eerder dit jaar zijn sprintraces op de schop gegaan, omdat er veel onvrede was over de opzet. Nu wil de CEO van F1 het format voor de sprintraces weer veranderen.
In 2021 werden sprintraces toegevoegd aan de Formule 1. Destijds werd die korte race gebruikt om de startvolgorde voor de Grand Prix te bepalen, met ook nog een paar extra punten voor de top drie. In 2022 werd de sprintrace interessanter gemaakt voor meer coureurs, door punten uit te delen aan de top acht, maar alsnog was er weinig enthousiasme onder coureurs en de fans.
Dit jaar zijn sprintraces helemaal op de schop gegaan, door het compleet los te koppelen van de Grand Prix. Er wordt een aparte kwalificatie gehouden voor sprintraces op zaterdag en een paar uur later wordt de race zelf gereden. Dat betekent ook dat de kwalificatie voor de Grand Prix naar vrijdag is verplaatst.
Maar de opzet gaat mogelijk alweer aangepast worden, dat meldt Motorsport.com. Teams gaan overleggen om de volgorde aan te passen voor 2024. Het zou betekenen dat op zaterdag na VT1 de kwalificatie wordt gehouden voor de sprintrace. Op zaterdag wordt dan eerst de sprintrace gereden, met later op de dag de echte kwalificatie. Op die manier zouden de kwalificatie en Grand Prix niet gesplitst worden door de sprintrace.

Meer veranderingen voor het sprintformat

F1 CEO Stefano Domenicali heeft daarnaast nog een ander voorstel voor de teams. De topman wil namelijk coureurs die excelleren tijdens een raceweekend extra gaan belonen. Als een F1-coureur twee pole positions en twee overwinningen pakt, dan wil Domenicali dat daar iets tegenover staat. De CEO vergelijkt de prestatie met een Grand Slam.
Hoe de beloning eruit ziet, dat is nog niet bekend. Het zou kunnen gaan om een fysieke prijs, maar mogelijk ook om bijvoorbeeld een extra punt in het kampioenschap.

Populair Nieuws

Laatste Reacties